Ben Fund Bonanza 2015


Igår kväll så kördes den 7:e upplagan av Ben Fund Bonanza, en välgörenhetstävling där en stor del av intäkterna går till en fond som sedermera ska hjälpa skadade förare att finansiera en rullstol eller annan utrustning. 16 förare fanns på plats på Abbey Stadium i Swindon, däribland förare som Grzegorz Walasek, Rory Schlein & BJARNE PEDERSEN. Detta är, för övrigt, en tävling som är uppdelad i en lagtävling och en individuell tävling. Och vi börjar med lagtävlingen som innehöll 4 nationer och dessa nationer var: Danmark, Australien, England och Polen. Och ni kommer säkerligen att notera att Polen endast hade 3 polacker och 1 finländare i sin uppställning pga. återbud. Det var alltså 4-mannatrupper i denna lagtävling och trupperna såg ut enligt följande:

Danmark (RÖD): 1. BJARNE PEDERSEN!!! 2. Thomas Jörgensen. 3. Kenneth Hansen (ersatte Hans Andersen). 4. Jan Graversen.
Australien (BLÅ): 1. Rory Schlein. 2. Nick Morris. 3. Sam Masters. 4. Rusty Harrison.
England (VIT): 1. Kyle Howarth. 2. Ben Barker. 3. Max Clegg (ersatte Richard Lawson). 4. Kyle Newman (ersatte Adam Roynon).
Polen (GUL): 1. Grzegorz Walasek. 2. Szymon Wozniak. 3. Jakub Jamrog. 4. Nike Lunna (från Finland, ersatte Adam Skornicki).

Och lagtävlingen började med att den f.d. Piraten Rory Schlein vunnit det 1:a heatet, efter att han tidigt i heatet tagit sig förbi Englands Kyle Newman (det var han som tog starten). Newman kom 2:a och dansken Jan Graversen kom 3:a. Med i heatet fanns även Szymon Wozniak som kom sist. Och det var Australien som fick den bästa starten på tävlingen, då de inledde med att ta 3 raka heatsegrar. Det 2:a heatet vanns av Nick Morris (som för övrigt vann den individuella tävlingen förra året) efter en kamp med dansken Kenneth Hansen som sedermera fick nöja sig med en 2:a plats i heatet och 3:a kom polacken Grzegorz Walasek. Sist i detta heat kom Max Clegg. Och som jag skrev så inledde Australien med 3 raka heatsegrar, det 3:e heatet vanns nämligen av Sam Masters före Kyle Howarth och 3:a kom Thomas Jörgensen. Med i heatet fanns även Jakub Jamrog som kom sist. I detta heat blev det, för övrigt, omstart sedan polacken Jamrog gått omkull i första sväng. Ingen blev utesluten. Den första omgången avslutades med att britten Ben Barker vunnit det 4:e heatet före BJARNE PEDERSEN som kom 2:a och Nike Lunna kom 3:a efter att han lyckats ta sig förbi australiensaren Rusty Harrison kort innan mål. Ställningen efter 4 körda heat såg ut så här:

1. Australien 9 (Rory Schlein 3, Nick Morris 3, Sam Masters 3, Rusty Harrison 0)
2. England 7 (Kyle Howarth 2, Ben Barker 3, Max Clegg 0, Kyle Newman 2)
3. Danmark 6 (BJARNE PEDERSEN 2, Thomas Jörgensen 1, Kenneth Hansen 2, Jan Graversen 1)
4. Polen 2 (Grzegorz Walasek 1, Szymon Wozniak 0, Jakub Jamrog 0, Nike Lunna 1)

Den 2:a omgången inleddes med att Kyle Howarth vann det 5:e heatet före Nick Morris som kom 2:a och Nike Lunna som kom 3:a efter att han lyckats ta sig förbi Jan Graversen på det 3:e varvet. Graversen kom alltså sist. Rory Schlein inledde tävlingen med att vinna Heat 1…och i det 6:e heatet så tog han sin 2:a raka heatseger, då han denna gång besegrade Ben Barker som kom 2:a efter en kamp mot Kenneth Hansen som fick nöja sig med att komma 3:a i heatet. Med i detta heat fanns även Jakub Jamrog som återigen kom sist. Polen som därmed kommit sist i 3 av 6 heat så här långt. Och den dåliga inledningen för Polen, den fortsatte. I det 7:e heatet så var det en härlig kamp om segern, där Danmarks Thomas Jörgensen till slut drog det längsta strået och vann före Kyle Newman som kom 2:a och Rusty Harrison som kom 3:a. Sist i detta kom Polens, på pappret, bästa förare: Grzegorz Walasek. Walasek som inlett tävlingen med 1 poäng på 2 körda heat. Den 2:a omgången avslutades med att BJARNE PEDERSEN vann det 8:e heatet före Szymon Wozniak som kom 2:a och Max Clegg som kom 3:a. Med i heatet fanns även Sam Masters, som fick stopp på sista varvet. Innan detta stopp så låg han 2:a i heatet. Ställningen efter 8 körda heat såg ut så här:

1. Australien 15 (Schlein 6, Morris 5, Masters 3, Harrison 1)
2. England 15 (Howarth 5, Barker 5, Clegg 1, Newman 4)
3. Danmark 13 (PEDERSEN 5, Jörgensen 4, Hansen 3, Graversen 1)
4. Polen 5 (Walasek 1, Wozniak 2, Jamrog 0, Lunna 2)

Den 3:e omgången inleddes med att Grzegorz Walasek vann det 9:e heatet, en välbehövlig heatseger för Walasek som endast skrapat ihop 1 poäng på 2 heat. Han vann det 9:e heatet före Sam Masters som kom 2:a och Ben Barker som kom 3:a, efter att ha passerat Jan Graversen på det sista varvet. Graversen kom alltså sist igen. Det 10:e heatet bjöd på något av en överraskande heatvinnare, då Rusty Harrison vann heatet före Kyle Howarth och 3:a kom till slut Kenneth Hansen efter att ha haft en kamp med Szymon Wozniak. Wozniak kom alltså sist i detta heat. I det 11:e heatet blev det omstart, sedan Nike Lunna & Thomas Jörgensen gått omkull. Bägge två kunde lämna banan av egen maskin och ingen blev utesluten. Det blev alltså omstart för samtliga 4 förare. Väl i omstarten så tog Rory Schlein sin 3:e raka heatseger för kvällen, då han besegrade Thomas Jörgensen som kom 2:a och Nike Lunna som kom 3:a. Med i heatet fanns även Max Clegg som kom sist. Den 3:e och näst sista omgången avslutades med att BJARNE PEDERSEN vann det 12:e heatet och tog därmed sin 2:a raka heatseger, då han besegrade Nick Morris som kom 2:a och Jakub Jamrog som kom 3:a. Sist i detta heat kom Kyle Newman. Jag ska lägga till att PEDERSEN tog sig förbi Nick Morris i slutet av det 1:a varvet. Ställningen efter 12 körda heat såg ut så här:

1. Australien 25 (Schlein 9, Morris 7, Masters 5, Harrison 4)
2. Danmark 19 (PEDERSEN 8, Jörgensen 6, Hansen 4, Graversen 1)
3. England 18 (Howarth 7, Barker 6, Clegg 1, Newman 4)
4. Polen 10 (Walasek 4, Wozniak 2, Jamrog 1, Lunna 3)

Den 4:e och sista omgången av lagtävlingen inleddes med att Sam Masters vunnit det 13:e heatet före Kyle Newman som kom 2:a och Kenneth Hansen kom 3:a. Med i heatet fanns även Nike Lunna som fick starta 15 meter bakom, då han inte var startklar inom 2 minuter. Han fick som sagt vara med och kämpade sig ikapp, men där han på sista varvet gick omkull. I det 14:e heatet så slog Rusty Harrison till igen, han tog sin 2:a raka heatseger då han vann Heat 14 före Jan Graversen som kom 2:a och Max Clegg som kom 3:a. Med i heatet fanns även Jakub Jamrog, som kom sist. I det 15:e heatet så blev det omstart efter att Szymon Wozniak gått omkull på det 1:a varvet. Han kunde dock lämna banan av egen kraft och var sedermera med i omstarten av heatet. En som däremot inte var med i omstarten var dansken Thomas Jörgensen, som inte kände sig helt bra efter sitt fall i Heat 11. Han ersattes av Jan Graversen, som därmed fick ett dubbelheat. Väl i omstarten så var det Nick Morris som vann det 15:e heatet före Ben Barker och 3:a kom just nämnda Jan Graversen. Szymon Wozniak kom alltså sist. Lagtävlingen avslutades i Heat 16 med att Kyle Howarth vann detta heat före BJARNE PEDERSEN som kom 2:a och Rory Schlein som kom 3:a. Med i detta heat fanns även Grzegorz Walasek som kom sist och Polen gör en blek insats. De hade dock inte något direkt namnkunnigt lag till start. Ställningen efter 16 körda heat såg ut så här:

1. Australien 35 (Schlein 10 – 3,3,3,1. Morris 10 – 3,2,2,3. Masters 8 – 3,R,2,3. Harrison 7 – 0,1,3,3)
2. England 26 (Howarth 10 – 2,3,2,3. Barker 8 – 3,2,1,2. Clegg 2 – 0,1,0,1. Newman 6 – 2,2,0,2)
3. Danmark 25 (PEDERSEN 10 – 2,3,3,2. Jörgensen 6 – 1,3,2,N. Hansen 5 – 2,1,1,1. Graversen 4 – 1,0,0,2,1)
4. Polen 10 (Walasek 4 – 1,0,3,0. Wozniak 2 – 0,2,0,0. Jamrog 1 – 0,0,1,0. Lunna 3 – 1,1,1,F)

Lagtävlingen var slut, nu var det dags för den individuella tävlingen. 4 heat där vinnaren från varje heat gick vidare till ett finalheat.

Heat 1:
1. Jan Graversen.
2. Kenneth Hansen.
(Varken BJARNE PEDERSEN eller Thomas Jörgensen kom till start)
Graversen till final.

Heat 2:
1. Nick Morris.
2. Rory Schlein.
3. Sam Masters.
4. Rusty Harrison.
Morris till final.

Heat 3:
1. Kyle Howarth.
2. Ben Barker.
3. Kyle Newman.
4. Max Clegg (R).
Howarth till final.

Heat 4:
1. Grzegorz Walasek.
2. Nike Lunna.
3. Jakub Jamrog.
4. Szymon Wozniak.
Walasek till final.

Finalheat:
1. Nick Morris.
2. Grzegorz Walasek.
3. Kyle Howarth.
4. Jan Graversen.

Australien vann lagtävlingen och Nick Morris vann den individuella tävlingen. En bra tävling för Australien, med andra ord.

Ligorna har ännu inte dragit igång, men trots det så markerar Ben Fund Bonanza starten på 2015 års speedwaysäsong

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>