FIM World Speedway League (Zielona Gora)


Den första upplagan av FIM World Speedway League kördes igår kväll i polska Zielona Gora, en tävling där 2013 års ligamästare från 4 olika nationer skulle mötas. Dessa mästarlag var Zielona Gora (Polen), Poole Pirates (England), PIRATERNA (Sverige) och Esbjerg (Danmark). Denna tävling skulle egentligen ha avgjorts för några månader sedan, men då fick den ställas in pga. regn. Laguppställningarna för gårdagens tävling såg ut så här (där endast Zielona Gora ställde upp med ordinarie lag, resten av lagen hyrde in förare):

Zielona Gora (RÖD):

1. Piotr Protasiewicz
2. Jaroslaw Hampel
3. Andreas Jonsson
4. Krzysztof Jablonski
5. Kamil Adamczewski

Poole Pirates (BLÅ):

1. Leon Madsen (G)
2. Grzegorz Walasek (G)
3. Maciej Janowski
4. Przemyslaw Pawlicki
5. Thomas H Jonasson (G)

Piraterna (VIT):

1. Jason Doyle (G)
2. Matej Zagar (G)
3. Piotr Pawlicki
4. Linus Sundström
5. Rory Schlein

Esbjerg (GUL):

1. Grzegorz Zengota
2. Chris Harris (G)
3. Mikkel Bech Jensen
4. Peter Kildemand (G)
5. Rene Bach

En hel del gästinhopp i denna tävling, med andra ord i en tävling som avgjordes över 20 heat i 4 omgångar (5 heat/omgång). Och vi börjar från början med det 1:a heatet där Linus Sundström tog ledningen i första sväng…en ledning som han höll under resten av heatet och såg därmed till att PIRATERNA fick bästa tänkbara start på tävlingen. Linus som igår gjorde sin sista tävling i Piratväst där han var kapten i denna tävling, han ska nämligen köra för Lejonen i nästa års Elitserie. 2:a i detta heat kom ett av Pooles gästinhopp i denna tävling, nämligen Leon Madsen och 3:a kom Esbjergs Chris Harris (även han som ett gästinhopp). Med i heatet fanns även hemmaföraren Krzysztof Jablonski som kom sist. Zielona Gora som hade hemmabana i denna tävling. PIRATERNA tog ledningen i denna tävling, men den var dock bara tillfällig…en liten stund iallafall. För i det 2:a heatet så gick heatsegern till Poole Pirates, närmare bestämt till Grzegorz Walasek, som även han gjorde ett gästinhopp för 2013 års engelska ligamästare. Där bakom var det en jämn kamp mellan Zielona Goras Andreas Jonsson och Piraternas Piotr Pawlicki, där Jonsson drog det längsta strået efter att ha passerat Pawlicki kort innan mål. Med i heatet fanns även Grzegorz Zengota, körandes för Esbjerg. Han kom sist i detta heat. I det 3:e heatet så tog Zielona Gora sin första heatseger för kvällen, då Jaroslaw Hampel vann det 3:e heatet efter en kamp med Jason Doyle, som gjorde ett gästinhopp för Piraterna i denna tävling. Doyle kom 2:a i detta heat och Esbjergs Mikkel Bech Jensen kom 3:a. Med i heatet fanns även Przemyslaw Pawlicki, körandes för Poole Pirates, som kom sist. Nu hade Zielona Gora kommit igång efter en lite trevande inledning. För i det 4:e heatet så kom deras andra heatseger för kvällen, då Piotr Protasiewicz (med många år i Zielona Gora) vann det 4:e heatet före Piraternas gästinhopp Matej Zagar och 3:a kom Esbjergs gästinhopp Peter Kildemand. Med i detta heat fanns även Maciej Janowski, körandes för Poole Pirates, han kom dock sist. Här blev det för övrigt omstart efter att Janowski var lite för ivrig vid tejpen, det blev nämligen en ojämn start. Den 1:a omgången avslutades med ännu en heatseger för Zielona Gora, deras 3:e heatseger i rad och denna gång kom den mycket överraskande från Kamil Adamczewski (född 1993) som vann det 5:e heatet före en jagandes Thomas H Jonasson (Gästinhopp för Poole Pirates) och 3:a kom Piraternas Rory Schlein. Med i detta heat fanns även Rene Bach, körandes för Esbjerg, som kom sist. Efter den 1:a omgången så såg det ut så här:

1. Zielona Gora 11 (Protasiewicz 3, Hampel 3, Jonsson 2, Jablonski 0, Adamczewski 3)
2. Piraterna 9 (Doyle 2, Zagar 2, Piotr Pawlicki 1, Sundström 3, Schlein 1)
3. Poole Pirates 7 (Madsen 2, Walasek 3, Janowski 0, Przemyslaw Pawlicki 0, Jonasson 2)
4. Esbjerg 3 (Zengota 0, Harris 1, Bech Jensen 1, Kildemand 1, Bach 0)

Jason Doyle inledde med en 2-poängare i sitt 1:a heat. Men han inledde den 2:a omgången med att vinna det 6:e heatet efter en inledande kamp med Esbjergs Peter Kildemand. Kildemand tappade dock under heatets gång och låg sist för ett ögonblick innan han kunde ta sig förbi Zielona Goras Krzysztof Jablonski. Doyle vann som sagt heatet, 2:a kom Grzegorz Walasek och 3:a kom Peter Kildemand. Sist i heatet kom på nytt Krzysztof Jablonski. Doyle hade därmed kört in 5 poäng på 2 körda heat. Men Zielona Gora tog snabb revansch från nederlaget i det 6:e heatet, då Andreas Jonsson vann det 7:e heatet efter en kamp med Pooles Leon Madsen, där till slut Jonsson drog det längsta strået. Leon Madsen kom 2:a och Matej Zagar fick här nöja sig med en 1-poängare. Med i heatet fanns även Mikkel Bech Jensen för Esbjerg som kom sist. Därmed hade Andreas Jonsson så här långt kört in 5 poäng på 2 heat. Så här långt så såg det ut som att det skulle bli en kamp mellan Zielona Gora och Piraterna, medans Poole Pirates låg och lurade bakom dessa båda lag. I det 8:e heatet så tog Esbjerg sin första heatseger för kvällen, då Grzegorz Zengota (med förflutet i Piraterna) vann heatet i övertygande stil. Där bakom gick 2-poängaren till Linus Sundström och 3:a i heatet kom Pooles Maciej Janowski. Med i detta heat fanns även Jaroslaw Hampel, som kom sist i detta heat. Hampel som har haft en tyngre säsong i år, iallafall om man ska se till hans form som under säsongen har gått både upp och ner. Zengota tog därmed sina första 3 poäng i tävlingen. I det 9:e heatet så tog Piraterna ännu en heatseger, denna gång var det Piotr Pawlicki som vann heatet efter att ha varit i ledningen under, i stort sett, hela heatet. 2:a kom Piotr Protasiewicz som tog sig förbi Przemyslaw Pawlicki på det 3:e varvet. Przemyslaw Pawlicki kom sedermera 3:a i heatet. Med i heatet fanns även Chris Harris som kom sist. Därmed hade Piotr Pawlicki kört in 4 poäng på sina 2 framträdanden. Den 2:a omgången avslutades med att Grzegorz Zengota tog sin 2:a raka heatseger då han vann det 10:e heatet. Där bakom var det kamp mellan Thomas H Jonasson och Kamil Adamczewski, där Jonasson drog det längsta strået och kom 2:a i heatet, medans Adamczewski fick nöja sig med en 1-poängare. Med i heatet fanns även Rory Schlein som kom sist. Det var faktiskt första nolla på 10 körda heat. Jag kan lägga till att Grzegorz Zengota kom in i Heat 10 istället för Rene Bach. Ställningen efter 2 körda omgångar såg ut så här:

1. Piraterna 18 (Doyle 5, Zagar 3, Piotr Pawlicki 4, Sundström 5, Schlein 1)
2. Zielona Gora 17 (Protasiewicz 5, Hampel 3, Jonsson 5, Jablonski 0, Adamczewski 4)
3. Poole Pirates 15 (Madsen 4, Walasek 5, Janowski 1, Przemyslaw Pawlicki 1, Jonasson 4)
4. Esbjerg 10 (Zengota 6, Harris 1, Bech Jensen 1, Kildemand 2, Bach 0)

Efter att ha inlett med en nolla, så hade Grzegorz Zengota gjort en bättre 2:a omgång med 2 heatsegrar. Och segersviten, den fortsatte. Han inledde nämligen den 3:e omgången med att vinna Heat 11 efter en kamp med Matej Zagar (Zengotas 3:e raka heatseger). Zagar fick dock nöja sig med att komma 2:a i heatet och 3:a kom Zielona Goras Krzysztof Jablonski. Med i heatet fanns även Przemyslaw Pawlicki som kom sist för 2:a gången denna afton. Zengota som därmed kört in 9 poäng på 4 heat. Inför det 12:e heatet så gjorde Esbjerg en ändring, de plockade bort Chris Harris (som hittills tagit 1 poäng på 2 heat) och satte istället in Peter Kildemand (som hittills tagit 2 poäng på 2 heat). En markant förbättring, måste jag säga med lite sarkasm i det hela. Men det var Kildemand som fick den bästa starten, men han fick ändå ge sig på den bortre rakan då det var 3 förare i bredd, mer eller mindre, där Andreas Jonsson gick vinnande ur den striden. Kildemand tappade ner till 3:e plats, för han fick även se sig passerad av Maciej Janowski. Men det var Andreas Jonsson som vann heatet (hans 2:a raka heatseger), 2:a kom Maciej Janowski och 3:a kom Peter Kildemand. Med i detta heat fanns även Jason Doyle som dessvärre kom sist i detta heat. Därmed hade Andreas Jonsson kört in 8 poäng på 3 heat och Jonsson har verkligen visat bra form nu i slutet på säsongen. Och därmed så var Zielona Gora tillbaka i ledning, de var nu 1 poäng före Piraterna som låg 2:a. Det blev omstart i det 13:e heatet pga. ojämn start. Väl i omstarten så fick Peter Kildemand snabb revansch från sin poängförlust i det föregående heatet, han vann nämligen det 13:e heatet. 2:a kom Piotr Pawlicki och 3:a kom Leon Madsen. Och återigen så kom Jaroslaw Hampel sist (hans 2:a raka nolla). Därmed hade Peter Kildemand kört in 6 poäng på 4 körda heat. Och personligen så kan jag tycka att Hampel är lite för beroende av att få till en bra start, han är inte lika vass när han kommer efter. Men det är vad jag tycker. Iallafall, tillbaka till tävlingen. I det 14:e heatet så gick heatsegern till Poole Pirates, närmare bestäm till Grzegorz Walasek som tog sin 2:a heatseger för kvällen då han alltså vann det 14:e heatet före Linus Sundström som kom 2:a och Piotr Protasiewicz som till slut kom 3:a efter att ha tagit sig förbi Mikkel Bech Jensen. Walasek hade så här långt kört in 8 poäng på sina 3 heat. Den 3:e omgången avslutades I det 15:e heatet där Poole Pirates tog ännu en heatseger (deras 2:a raka), då Thomas H Jonasson vann det 15:e heatet efter en kamp med Piraternas Rory Schlein, där Schlein till slut fick nöja sig med en 2:a plats i heatet. 3:e platsen gick till Zielona Goras Kamil Adamczewski, medans Rene Bach återigen kom sist. Bach som inte räcker till mot detta motstånd. Jonasson hade därmed kört in 7 poäng på 3 heat. Ställningen efter 3 körda omgångar såg ut så här:

1. Piraterna 26 (Doyle 5, Zagar 5, Piotr Pawlicki 6, Sundström 7, Schlein 3)
2. Poole Pirates 24 (Madsen 5, Walasek 8, Janowski 3, Przemyslaw Pawlicki 1, Jonasson 7)
3. Zielona Gora 23 (Protasiewicz 6, Hampel 3, Jonsson 8, Jablonski 1, Adamczewski 5)
4. Esbjerg 17 (Zengota 9, Harris 1, Bech Jensen 1, Kildemand 6, Bach 0)

Den 4:e och sista omgången inleddes med ett, minst sagt, händelserikt 16:e heat. Efter ett jämnt 1:a varv där det var tight speedway mellan samtliga 4 förare, så gick Andreas Jonsson omkull efter att ha fått en knuff av Esbjergs Peter Kildemand. Där bakom hinner inte Linus Sundström att väja undan, utan han måste istället lägga ner cykeln…dessvärre så tar den på Andreas Jonsson. Domaren dömde Gul förare utesluten, dvs. Peter Kildemand. Andreas Jonsson fördes med ambulans tillbaka till depån, där det konstaterades att han kört färdigt för kvällen. Han ersattes av Kamil Adamczewski. Väl i omstarten så går både Adamczewski och Sundström omkull i slutet av heatet, där Adamczewski sedermera blir utesluten och återigen kallades heatet till omstart, denna gång med bara 2 förare. Linus Sundström för Piraterna mot Przemyslaw Pawlicki för Poole Pirates. Och i det 3:e försöket så kunde heatet äntligen fullföljas, men det var bara Pawlicki som tog sig i mål, eftersom Linus Sundström fick ett stopp. Därmed hade Poole Pirates tagit 3 raka heatsegrar och Przemyslaw Pawlicki hade kört in 4 poäng på 3 heat. Med 1 poäng på 3 heat så hade Krzysztof Jablonski haft en riktigt tung tävling, men han avslutade ändå på bästa möjliga sätt genom att vinna det 17:e heatet efter en kamp med Piraternas Piotr Pawlicki, där Pawlicki till slut fick nöja sig med en 2:a plats i heatet. 3:a i heatet kom Maciej Janowski och Mikkel Bech Jensen kom sist. I det 18:e heatet så svarade Matej Zagar för en stark avslutning på denna tävling. Han hade inför detta heat kört in 5 poäng på 3 heat. Men i det 18:e heatet så tar han en viktig heatseger efter en kamp med Jaroslaw Hampel, där Hampel till slut fick nöja sig med en 2:a plats i heatet. 3:a i detta heat kom Pooles Grzegorz Walasek, medans Chris Harris kom sist. I det 19:e heatet så blev det omstart, sedan Thomas H Jonasson gått omkull och blivit utesluten. Väl i omstarten så var det Zielona Goras Kamil Adamczewski som fick den bästa starten och han ledde i 2 varv, innan han gör ett misstag på det 3:e varvet där han kommer för långt ut i svängen och där Rory Schlein kan ta sig förbi och hålla undan till seger. Kamil Adamczewski kom 2:a i heatet och den sista poängen gick till Esbjergs Rene Bach. Eftersom Rory Schlein vann det 19:e heatet så stod det klart att Piraterna vunnit den första upplagan av FIM World Speedway League med 1 heat kvar att köra. Inför det sista heatet så skiljde det 1 poäng mellan Zielona Gora som låg 2:a och Poole Pirates som låg 3:a. Och i det sista heatet så blir Piotr Protasiewicz något av en syndabock för Zielona Gora, där han fick ett kast kort efter start och tvingades lägga ner cykeln. Protasiewicz kunde dock få bort cykeln i tid, vilket gjorde att heatet kunde fortsätta. Det var till slut Leon Madsen som vann det 20:e och sista heatet, vilket gav Poole Pirates en 2:a plats i FIM World Speedway League. 2:a i heatet kom Jason Doyle, medans Grzegorz Zengota fick nöja sig med en 3:e plats. Detta innebär att resultatet i sin helhet ser ut enligt följande:

1. PIRATERNA 36 POÄNG
1. Jason Doyle 7 (2,3,0,2) (G)
2. Matej Zagar 8 (2,1,2,3) (G)
3. Piotr Pawlicki 8 (1,3,2,2)
4. Linus Sundström 7 (3,2,2,R)
5. Rory Schlein 6 (1,0,2,3)

2. Poole Pirates 32 poäng
1. Leon Madsen 8 (2,2,1,3) (G)
2. Grzegorz Walasek 9 (3,2,3,1) (G)
3. Maciej Janowski 4 (0,1,2,1)
4. Przemyslaw Pawlicki 4 (0,1,0,3)
5. Thomas H Jonasson 7 (2,2,3,FX) (G)

3. Zielona Gora 30 poäng
1. Piotr Protasiewicz 6 (3,2,1,F)
2. Jaroslaw Hampel 5 (3,0,0,2)
3. Andreas Jonsson 8 (2,3,3,FN)
4. Krzysztof Jablonski 4 (0,0,1,3)
5. Kamil Adamczewski 7 (3,1,1,FX,2)

4. Esbjerg 19 poäng
1. Grzegorz Zengota 10 (0,3,3,3,1)
2. Chris Harris 1 (1,N,0,0) (G)
3. Mikkel Bech Jensen 1 (1,0,0,0)
4. Peter Kildemand 6 (1,1,1,3,FX) (G)
5. Rene Bach 1 (0,N,0,1)

PIRATERNA = FIM WORLD SPEEDWAY LEAGUE CHAMPIONS 2014!!!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>