SM 2014 (Individuellt)


I fredags så kördes den individuella SM-Finalen på Nyköpings Motorstadion i Nyköping. En tävling som blev lite försvagad om man ska se till hur startfältet såg ut, då både Dennis Andersson och Peter Ljung lämnat återbud. Dennis Andersson skulle ha varit med som ordinarie förare (han kom 6:a i kvalet i Malmö) och Peter Ljung skulle ha varit med som banreserv. Ljung valde dock att köra en tävling i Tyskland både på fredagen och lördagen. Dennis Andersson ersattes av Piraternas FREDRIK ENGMAN. Och som inte det var tillräckligt så tvingades även den 5-faldiga svenska mästaren Andreas Jonsson lämna återbud pga. sjukdom. Han ersattes i tävlingen av Griparnas unga svensk John Lindman. Lindman som på bara några timmar gått från att vara åskadare och banreserv till att vara en av de 16 förarna i den individuella SM-Finalen.

Tävlingen inleddes med att Indianernas GP-förare Fredrik Lindgren gick ut och vann det första heatet och han besegrade FREDRIK ENGMAN som kom 2:a, LINUS SUNDSTRÖM som kom 3:a och John Lindman som kom sist. Lindgren som ännu inte har blivit individuell svensk mästare. I det 2:a heatet så var det Smedernas veteran Magnus ”Zorro” Zetterström som tog heatsegern, då han besegrade Mathias Thörnblom som kom 2:a, Kim Nilsson som kom 3:a och Victor Palovaara som kom sist. Det 3:e heatet vanns av Vetlandas Thomas H Jonasson som besegrade Oliver Berntzon som kom 2:a, Antonio Lindbäck som kom 3:a och Pontus Aspgren som kom sist. Jonasson som har haft en fantastiskt bra säsong i år och som fortsätter att visa framfötterna. Jonasson som alltid har varit lovande, men det känns som att han har blommat ut ytterligare till denna säsong. Den 1:a omgången avslutades med att Jonas ”Jurre” Davidsson vann det 4:e heatet från Bana 1 och han besegrade Mikael Max som kom 2:a, Peter Karlsson som kom 3:a och David Ruud som kom sist.

Den 2:a omgången inleddes med att det bara var 2 förare som tog sig i mål i det 5:e heatet som vanns av Mikael Max före John Lindman. Och eftersom dessa 2 var de enda som tog sig i mål så var det bara de som fick med sig poäng. Med i heatet fanns även Pontus Aspgren som gick omkull och Mathias Thörnblom som fick ett stopp. Fredrik Lindgren inledde tävlingen med en heatseger, men i sitt 2:a heat så fick han se sig besegrad då han kom 2:a i mål. Det var för övrigt Antonio Lindbäck som vann heatet före Lindgren och 3:a kom Victor Palovaara. Sist kom David Ruud som inlett med 2 raka nollor. Jonas Davidsson inledde sitt SM med en heatseger i Heat 4 och i det 7:e heatet så tog han sin 2:a raka heatseger, då han denna gång besegrade LINUS SUNDSTRÖM som kom 2:a, Thomas H Jonasson som fick nöja sig med att komma 3:a och Magnus Zetterström som kom sist. Den 2:a omgången avslutades med att Kim Nilsson vann det 8:e heatet före Peter Karlsson som kom 2:a, FREDRIK ENGMAN som kom 3:a och Oliver Berntzon som kom sist. Efter 2 omgångar så var Jonas Davidsson i ledningen med maximala 6 poäng. Poängskörden för de båda Piratförarna såg ut så här:

LINUS SUNDSTRÖM 3 (1,2)
FREDRIK ENGMAN 3 (2,1)

Den 3:e omgången inleddes med att Thomas H Jonasson tog sin 2:a heatseger för kvällen då han i Heat 9 besegrade Peter Karlsson som kom 2:a, John Lindman som kom 3:a och Victor Palovaara som kom sist. Jonasson som hittills tagit 7 poäng (3,1,3). Jonas Davidsson hade fått en riktigt bra start på årets SM med 2 raka heatsegrar. I kvällens 10:e heat så tog han sin 3:e raka heatseger då han besegrade Fredrik Lindgren som kom 2:a och Oliver Berntzon som kom 3:a. Här blev det för övrigt omstart efter att Mathias Thörnblom gått omkull och blivit utesluten. Jonas Davidsson: 3 heat…3 heatsegrar och maximala 9 poäng inkörda så här långt. I det 11:e heatet så tog Kim Nilsson sin andra raka heatseger för kvällen då han besegrade LINUS SUNDSTRÖM som kom 2:a, Viktor Bergström som kom 3:a och David Ruud som återigen kom sist. Här skulle egentligen Pontus Aspgren ha kört, men han tvingades dra sig ur årets SM efter sin krasch i Heat 5. Han ersattes under kvällen av 1:a banreserven som blev Viktor Bergström. Den 3:e omgången avslutades med att Antonio Lindbäck tog sin 2:a raka heatseger för kvällen då han i Heat 12 besegrade Magnus Zetterström som kom 2:a, Mikael Max som kom 3:a och FREDRIK ENGMAN som kom sist. Efter 3 omgångar så var Jonas Davidsson fortsatt i ledningen med maximala 6 poäng. Och poängskörden för de båda Piratförarna såg ut så här:

LINUS SUNDSTRÖM 5 (1,2,2)
FREDRIK ENGMAN 3 (2,1,0)

Den 4:e omgången inleddes med att Oliver Berntzon tog sin 1:a heatseger för kvällen då han vann Heat 13 före John Lindman som kom 2:a, Magnus Zetterström som kom 3:a och David Ruud som kom sist…igen. Berntzon som inför det 13:e heatet kört in endast 3 poäng. Det blev omstart i det 14:e heatet efter att Fredrik Lindgren blivit utesluten. Väl i omstarten så var det Thomas H Jonasson som tog sin 3:e heatseger för kvällen då han vann Heat 14 före Kim Nilsson som kom 2:a och Mikael Max som kom 3:a. Jonasson som därmed kört in 10 poäng på sina 4 heat och var på god väg att ta sig direkt till finalheatet. En annan förare som inlett lite halvsvagt var Peter Karlsson, men i kvällens 15:e heat så tog han sin 1:a heatseger för kvällen då han besegrade LINUS SUNDSTRÖM som kom 2:a, Antonio Lindbäck som kom 3:a och Mathias Thörnblom som kom sist. ”PK” som därmed kört in 8 poäng på 4 heat. Den 4:e omgången avslutades med att Jonas Davidsson tagit sin 4:e raka heatseger, då han i Heat 16 besegrade Victor Palovaara som kom 2:a, Viktor Bergström som kom 3:a (han ersatte Pontus Aspgren) och FREDRIK ENGMAN som gick omkull men heatet kunde köras färdigt. Jonas Davidsson som därmed kört in maximala 12 poäng och ledde alltjämt tävlingen. Och poängskörden för de båda Piratförarna såg ut så här:

LINUS SUNDSTRÖM 7 (1,2,2,2)
FREDRIK ENGMAN 3 (2,1,0,F)

Inför den 5:e och sista grundomgången så var frågan: Skulle Jonas Davidsson ta full pott i grundtävlingen? Han körde i Heat 17, men där hade han inte alls samma fart som han hade under hela tävlingen. Istället så var det Kim Nilsson som vann Heat 17 (hans 3:e heatseger för kvällen) före Antonio Lindbäck som kom 2:a, John Lindman som kom 3:a och Jonas Davidsson kom sist. Davidsson var ändå direktkvalificerad för finalheatet. Fredrik Lindgren blev utesluten i Heat 14, men i kvällens 18:e heat så tog han snabb revansch. Han vann nämligen det 18:e heatet före Magnus Zetterström som kom 2:a, Peter Karlsson som kom 3:a och Viktor Bergström som kom sist. 4 heat som hade resulterat i 3 st. 2-poängare och 1 1-poängare. Det var poängskörden så här långt i tävlingen för LINUS SUNDSTRÖM. Men i det 19:e heatet så tog han sin första heatseger för kvällen, då han besegrade Mikael Max som kom 2:a och Victor Palovaara som kom 3:a. Här blev det för övrigt omstart, efter att Oliver Berntzon gått omkull och blivit utesluten. Grundtävlingen avslutades i Heat 20, där Vetlandas Thomas H Jonasson tog sin 4:e heatseger för kvällen då han vann det 20:e heatet före Mathias Thörnblom som kom 2:a, FREDRIK ENGMAN som kom 3:a och David Ruud som hade en blytung afton, då han nollade i samtliga 5 heat. Thomas H Jonasson, Kim Nilsson & Jonas Davidsson. Dessa 3 förare var direktkvalificerade till finalheatet. Den 4:e föraren i detta heat skulle bli den som vann ett ”Sista Chansen-heat”, vilket var Heat 21 där dessa 4 förare stod på startlinjen:

Röd, Bana 1: Fredrik Lindgren.
Blå, Bana 2: Antonio Lindbäck.
Vit, Bana 3: Mikael Max.
Gul, Bana 4: LINUS SUNDSTRÖM

Och det var Fredrik Lindgren som drog det längsta strået i detta heat, då han vann före Antonio Lindbäck som kom 2:a, LINUS SUNDSTRÖM kom 3:a och Mikael Max kom sist. Lindgren vidare till final. Och LINUS SUNDSTRÖM slutade på en total 6:e plats i årets SM. I finalheatet så körde dessa 4 förare:

Röd, Bana 1: Jonas Davidsson.
Blå, Bana 2: Thomas H Jonasson.
Vit, Bana 3: Fredrik Lindgren.
Gul, Bana 4: Kim Nilsson.

Och det var Thomas H Jonasson som fick till den bästa starten och kunde sedan vinna finalheatet ganska så säkert. 2:a i finalen kom Kim Nilsson och 3:a kom Fredrik Lindgren. Jonas Davidsson kom sist. Resultatet i sin helhet från den individuella SM-Finalen 2014 ser ut så här:

1. Thomas H Jonasson (Vetlanda/Valsarna) – 13+3 (3,1,3,3,3) (3)
2. Kim Nilsson (Griparna/Rospiggarna) – 12+2 (1,3,2,3,3) (2)
3. Fredrik Lindgren (Indianerna) – 10+3+1 (3,2,2,X,3) (3) (1)
4. Jonas Davidsson (Rospiggarna/Lejonen) – 12+0 (3,3,3,3,0) (0)
—————————————————————————————
5. Antonio Lindbäck (Indianerna/Masarna) – 10+2 (1,3,3,1,2) (2)
6. LINUS SUNDSTRÖM (Lejonen/PIRATERNA) – 10+1 (1,2,2,2,3) (1)
7. Mikael Max (Gnistorna/Indianerna) – 9+0 (2,3,1,1,2) (0)
8. Peter Karlsson (Smederna/Örnarna) – 9 (1,2,2,3,1)
9. Magnus Zetterström (Smederna/Hammarby) – 8 (3,0,2,1,2)
10. Oliver Berntzon (Smederna/Lejonen) – 6 (2,0,1,3,F/X)
11. John Lindman (Griparna) – 6 (0,2,1,2,1)
12. Mathias Thörnblom (Gnistorna/Västervik) – 4 (2,R,F/X,0,2)
13. Victor Palovaara (Valsarna/Dackarna) – 4 (0,1,0,2,1)
14. FREDRIK ENGMAN (PIRATERNA/Masarna) – 4 (2,1,0,F,1)
15. Viktor Bergström (Griparna) – 2 (1,1,0) (Banreserv)
16. David Ruud (Lejonen/Vetlanda) – 0 (0,0,0,0,0)
17. Pontus Aspgren (Vargarna/Lejonen) – 0 (0,F,N,N,N)

Grattis Thomas H Jonasson som tog sitt 1:a individuella SM-Guld i karriären.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>