SM-Kval (Malmö)


Igår kväll så kördes ett kval till SM 2014 på Malmö Motorstadion, ett kval som kördes över 20 heat där de 8 bästa gick vidare till individuella SM-finalen som avgörs på Nyköpings Motorstadion den 5/9. 16 förare + 2 banreserver var med i denna tävling, däribland Piraternas FREDRIK ENGMAN, ANTON ROSÉN & SIMON GUSTAFSSON. Med i denna tävling skulle även 2012 års Svenska Mästare Daniel Nermark ha kört, men han har tagit en time-out från speedwayen tills vidare. Även Joonas Kylmäkorpi och Ricky Kling var inte med i detta kval. Med i startfältet hittade vi däremot förare som: Mikael Max, Magnus Karlsson, Magnus ”Zorro” Zetterström, Peter Ljung & Antonio Lindbäck. Banreserverna var Kenny Wennerstam & Alexander Edberg. Och tävlingen inleddes med att Mikael Max vann det 1:a heatet före Magnus Karlsson och 3:a kom Jacob Thorssell medans Peter Ljung kom sist. Mikael Max som kör för Gnistorna i Allsvenskan och hittar runt ganska så bra på Malmö Motorstadion, som är Gnistornas hemmabana. Mikael Max som dessutom har banrekordet från 2010 (63,5) och banan mäter 347 meter. Det 2:a heatet vanns av ytterligare en gammal räv i sammanhanget, då Smedernas Magnus ”Zorro” Zetterström vann Heat 2 före Dennis Andersson och 3:a kom Pontus Aspgren. Med i heatet fanns även FREDRIK ENGMAN som kom sist. I det 3:e heatet så var det dags för Antonio Lindbäck att köra sitt första heat och han ställdes mot SIMON GUSTAFSSON (Bana 1), Mathias Thörnblom (Bana 3) och ANTON ROSÉN (Bana 4). Ett heat där Antonio Lindbäck fick ses som storfavorit till att ta heatsegern. Och visst vann han det 3:e heatet före Mathias Thörnblom och 3:a kom ANTON ROSÉN. SIMON GUSTAFSSON kom sist och det skulle komma att bli en jobbig tävling både för Simon och för Anton Rosén. Den 1:a omgången avslutades med att David Ruud vann det 4:e heatet före Victor Palovaara och 3:a kom Robin Aspegren. David Ruud som fick hoppa in efter att flera förare lämnat återbud…och så går han ut och vinner sitt 1:a heat. Även Victor Palovaara (2:a i mål) fick hoppa in efter återbud.

Den 2:a omgången inleddes med heatseger för Vargarnas Pontus Aspgren, som i Heat 5 besegrade Peter Ljung, Mathias Thörnblom och Robin Aspegren. Pontus som därmed kört in 4 poäng på sina 2 första heat. Och en tveksam inledning på tävlingen för Peter Ljung som endast kört in 2 poäng på sina 2 första heat. Ljung som, även han, kör för Gnistorna i Allsvenskan. En som däremot hade inlett tävlingen bättre, det var Magnus Zetterström. I det 6:e heatet så tog han sin 2:a raka heatseger, denna gång mot Magnus Karlsson, Ludvig Lindgren & SIMON GUSTAFSSON (som fick ett stopp). Zetterström som därmed inlett tävlingen med maximala 6 poäng på 2 körda heat. Och Simon Gustafsson hade därmed fått en riktig mardrömsinledning med 2 raka nollor. I det 7:e heatet så tog Mikael Max lite överraskande sin 2:a raka heatseger, då han besegrade Victor Palovaara, Antonio Lindbäck och Dennis Andersson. Och precis som Magnus Zetterström, så hade Mikael Max inlett tävlingen med 6 inkörda poäng på 2 heat. Den 2:a omgången avslutades med att David Ruud vunnit Heat 8 före FREDRIK ENGMAN, Jacob Thorssell kom 3:a och ANTON ROSÉN kom sist. 3 förare hade därmed inlett med 2 raka heatsegrar: Zetterström, Max & David Ruud.

Men i den 3:e omgången så skulle segersviten ta slut både för Zetterström & Ruud, då Peter Ljung vann det 9:e heatet före just nämnda Magnus Zetterström och 3:a kom Antonio Lindbäck. David Ruud fick stopp. Detta var Peter Ljungs 1:a heatseger för kvällen. Och Antonio Lindbäck som inledde med en heatseger, hade nu 2 raka tredjeplatser. I kvällens 10:e heat så slog Victor Palovaara till med en heatseger (hans första och enda för kvällen), då han besegrade Pontus Aspgren som kom 2:a, ANTON ROSÉN kom 3:a och Magnus Karlsson kom sist….inte så konstigt, då han fick ett stopp. Palovaara som därmed kört in 7 poäng på 3 heat och då stod han som reservförare vid eventuella återbud till en början. I det 11:e heatet så slog han till igen: Mikael Max. Han vann heatet före Mathias Thörnblom, Ludvig Lindgren kom 3:a och FREDRIK ENGMAN kom sist. Mikael Max som därmed hade kört 3 heat och vunnit samtliga. Och Mikael Max har verkligen kommit igång efter en riktigt blek inledning på säsongen. Den 3:e omgången avslutades med att Vetlandas Jacob Thorssell vann det 12:e heatet före Dennis Andersson, SIMON GUSTAFSSON kom 3:a och Robin Aspegren kom sist, då han gick omkull. Detta var Thorssells första heatseger för kvällen och Simon Gustafsson som inlett med 2 raka nollor tog här sin första poäng för kvällen.

Dennis Andersson hade inlett med att köra 2,0,2 på sina 3 första heat, men i den 4:e omgången så tog han sin första heatseger då han vann Heat 13 före Ludvig Lindgren och 3:a kom ANTON ROSÉN. Rosén som därmed kört in 3 poäng på 4 heat. Här blev det, för övrigt, omstart efter att Peter Ljung gått omkull och blivit utesluten. En annan förare som inlett lite trevande var Robin Aspegren, som kört in 1 poäng på 3 heat (1,0,F). Men i Heat 14 så slog han till med en heatseger, då han besegrade FREDRIK ENGMAN, Magnus Karlsson kom 3:a…och Antonio Lindbäck kom sist. Lindbäck som därmed bara hade 5 inkörda poäng på 4 heat, trots att han inledde med en heatseger. Och Fredrik Engman som kom 2:a i heatet hade därmed kört in 4 poäng på 4 heat (0,2,0,2). I Heat 15 så var det återigen dags för en segersvit att ta slut, då Mikael Max hittills hade tagit full pott: 9 poäng på 3 heat. Men i Heat 15 så fick han nöja sig med en 3:e plats, då David Ruud vann heatet och 2:a kom Pontus Aspgren. Detta var David Ruuds 3:e heatseger på 4 körda heat. Med i heatet fanns även SIMON GUSTAFSSON som kom sist. Den 4:e omgången avslutades med att Magnus Zetterström vann Heat 16 före Mathias Thörnblom, Victor Palovaara kom 3:a, medans Jacob Thorssell fått ett stopp. Zetterström som därmed kört in 10 poäng på 4 heat och hade redan säkrat en plats i den individuella SM-Finalen i Nyköping.

Med 4 poäng på 4 körda heat, så fanns det ingen chans på Topp 8 för FREDRIK ENGMAN. Men i den 5:e och sista omgången så tog han sin första heatseger då han vann Heat 17 före Peter Ljung, 3:a kom SIMON GUSTAFSSON och Victor Palovaara kom sist. Simon Gustafsson som därmed körde in endast 2 poäng på 5 heat och kom sist av de förare som körde (16:e plats). Och i detta skede av tävlingen så skulle det köras ett skiljeheat om 9:e plats, då både FREDRIK ENGMAN & Peter Ljung stod på 7 inkörda poäng. Frågan var: Skulle fler förare få köra detta skiljeheat? I det 18:e heatet så slog Mathias Thörnblom till med en heatseger, då han besegrade Dennis Andersson, 3:a kom Magnus Karlsson och David Ruud kom sist. Thörnblom som körde in 10 poäng under tävlingen och var därmed klar för SM-Final. Dennis Andersson stannade på 9 poäng, lika många som David Ruud. Och Magnus Karlsson som kom 3:a i detta heat stannade på 6 inkörda poäng. Men kvällens 2 stora dominanter hette Mikael Max & Magnus Zetterström. I Heat 19 så möttes dessa 2 och det var Mikael Max som vann heatet (hans 4:e heatseger) före just nämnda Magnus Zetterström och 3:a kom Robin Aspegren. Med i heatet fanns även ANTON ROSÉN som kom sist och stannade på 3 inkörda poäng på 5 heat. Grundtävlingen avslutades i det 20:e heatet med heatseger för Antonio Lindbäck som avslutade på bästa möjliga sätt. 2:a i heatet kom Pontus Aspgren och 3:a kom Jacob Thorssell. Ludvig Lindgren fick ett stopp. Men tävlingen var ändå inte slut, för det skulle köras ett skiljeheat mellan FREDRIK ENGMAN & Peter Ljung om plats 9 – 10, då bägge två stod på 7 inkörda poäng. Engman stod på Bana 3 och Peter Ljung stod på Bana 1. Och det var FREDRIK ENGMAN som drog det längsta strået, då han vann detta skiljeheat före Peter Ljung och det fullständiga resultatet såg ut så här:

1. Mikael Max (Gnistorna/Indianerna) – 13 (3,3,3,1,3)
2. Magnus Zetterström (Smederna) – 13 (3,3,2,3,2)
3. Pontus Aspgren (Lejonen/Vargarna) – 10 (1,3,2,2,2)
4. Mathias Thörnblom (Gnistorna/Västervik) – 10 (2,1,2,2,3)
5. David Ruud (Lejonen/Vetlanda) – 9 (3,3,R,3,0)
6. Dennis Andersson (Masarna/Dackarna) – 9 (2,0,2,3,2)
7. Antonio Lindbäck (Indianerna/Masarna) – 8 (3,1,1,0,3)
8. Victor Palovaara (Valsarna) – 8 (2,2,3,1,0)
9. FREDRIK ENGMAN (PIRATERNA/Masarna) – 7+3 (0,2,0,2,3) (3)
10. Peter Ljung (Västervik/Gnistorna) – 7+2 (0,2,3,FX,2) (2)
11. Jacob Thorssell (Vetlanda/Örnarna) – 6 (1,1,3,R;1)
12. Magnus Karlsson (Örnarna/Vetlanda) – 6 (2,2,R,1,1)
13. Robin Aspegren (Örnarna/Dackarna) – 5 (1,0,F,3,1)
14. Ludvig Lindgren (Örnarna/Västervik) – 4 (0,1,1,2,R)
15. ANTON ROSÉN (Masarna/PIRATERNA) – 3 (1,0,1,1,0)
16. SIMON GUSTAFSSON (PIRATERNA) - 2 (0,R,1,0,1)

Vidare till SM-Finalen i Nyköping 5/9:

Mikael Max
Magnus Zetterström
Pontus Aspgren
Mathias Thörnblom
David Ruud
Dennis Andersson
Antonio Lindbäck
Victor Palovaara
FREDRIK ENGMAN (1:A BANRESERV)
Peter Ljung (2:a banreserv)

Direktkvalficerade till SM-Finalen i Nyköping 5/9:

Andreas Jonsson
Fredrik Lindgren
Kim Nilsson
Thomas H Jonasson
Peter Karlsson
LINUS SUNDSTRÖM
Jonas Davidsson
Oliver Berntzon

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>