Lag-VM Final (Bydgoszcz)


Danmark (RÖD), Australien (BLÅ), Polen (VIT) & England (GUL). Dessa 4 länder körde igår i finalen av Lag-VM 2014 på Polonia Stadion i Bydgoszcz. Och vilken final vi fick se, för den skulle komma att avgöras i det sista heatet på det sista varvet i sista sväng. Men det återkommer jag till. Och i gårdagens final så körde länderna med följande uppställningar:

Danmark: 1. Nicki Pedersen. 2. Peter Kildemand. 3. Mads Korneliussen. 4. Niels-Kristian Iversen (K)

Australien: 1. CHRIS HOLDER (K). 2. DARCY WARD. 3. Jason Doyle. 4. Troy Batchelor.

Polen: 1. Piotr Protasiewicz. 2. Krzysztof Kasprzak. 3. Janusz Kolodziej. 4. Jaroslaw Hampel (K)

England: 1. Tai Woffinden (K). 2. Simon Stead. 3. Chris Harris. 4. Daniel King.

Och gårdagens final inleddes med en chocköppning av värdnationen Polen, som vann samtliga 4 heat i den 1:a omgången. Det 1:a heatet vanns av Jaroslaw Hampel som fick till en bra start från Bana 1 och kunde sedan hålla undan för en jagandes NIels-Kristian Iversen, medans Australiens CHRIS HOLDER kom 3:a och Englands Simon Stead var avhängd. Det blev, för övrigt, omstart i det 1:a heatet, då Niels-Kristian Iversen gick omkull i första sväng. Polen vann som sagt samtliga 4 heat i den 1:a omgången, i det 2:a heatet så vann Janusz Kolodziej före Tai Woffinden och 3:a kom Danmarks Mads Korneliussen och Australiens DARCY WARD kom sist. Kolodziej som hade en härlig kamp med Tai Woffinden. I det 3:e heatet så fortsatte den polska dominansen, då Piotr Protasiewicz vann heatet före Danmarks Peter Kildemand och 3:a kom Englands Chris Harris, medans Australiens Troy Batchelor kom sist. Australien hade hittills bara tagit 1 poäng på 3 körda heat och Troy Batchelor skulle komma att ha en tung afton i Bydgoszcz. Den 1:a omgången avslutades med att Krzysztof Kasprzak vann det 4:e heatet före Danmarks Nicki Pedersen och 3:a kom Jason Doyle (Australien), medans Daniel King kom sist och ställningen efter den 1:a omgången såg ut så här:

1. Polen 12
2. Danmark 7
3. England 3
4. Australien 2

Den 2:a omgången inleddes med att den polska segersviten bröts, för det var nämligen Danmarks Niels-Kristian Iversen som vann det 5:e heatet före Piotr Protasiewicz och 3:a kom DARCY WARD, medans Daniel King kom sist. Inför det 6:e heatet så väljer Australiens lagledare Mark Lemon att använda en Joker på CHRIS HOLDER för att försöka att minska avståndet till både Polen & Danmark. Ett lyckat beslut för Australien, för CHRIS HOLDER vann det 6:e heatet och fick maximala 6 poäng med sig. 2:a kom Krzysztof Kasprzak och 3:a kom Chris Harris. Holder som stod på Bana 4…en bana som var riktigt bra igår. Detta gav Australien den energi som behövdes, för i det 7:e heatet så tog Australien sin andra raka heatseger då Jason Doyle vann heatet före Tai Woffinden och 3:a kom Jaroslaw Hampel. Med i heatet fanns även Peter Kildemand som hade problem med sin cykel och var långt efter i mål. Den 2:a omgången avslutades med att Nicki Pedersen vann det 8:e heatet före Australiens Troy Batchelor och 3:a kom Janusz Kolodziej och återigen så kom Simon Stead sist. England som hade ett väldigt ihåligt lag igår. Efter 2 körda omgångar så såg ställningen ut så här:

1. Polen 18
2. Australien 14
3. Danmark 13
4. England 6

Australien hade tagit ett enormt kliv uppåt i tabellen efter den 2:a omgången, mycket tack vare 6-poängaren på CHRIS HOLDER. Den 3:e omgången däremot inleddes med en polsk heatseger, då Krzysztof Kasprzak vann det 9:e heatet före Niels-Kristian Iversen och 3:a kom Tai Woffinden, medans Troy Batchelor slog av på takten och kom sist. Batchelor som bara körde in 2 poäng under tävlingen igår på 3 heat. Inför det 10:e heatet så valde Danmarks lagledare Anders Secher att göra en ändring, då han tog bort Mads Korneliussen (som bara tagit 1 poäng så här långt) och satte istället in Nicki Pedersen som en Joker. Inför samma heat så gjorde även Englands lagledare Alun Rossiter en liknande ändring. Han bytte ut SImon Stead (som nollat så här långt) och satte in Tai Woffinden som en Joker. Så i Heat 10 så fick vi se 2 st. Joker-förare. Och det var Danmark som fick maximal utdelning, då Nicki Pedersen fick till en riktigt bra start från Bana 4 och kunde sedan vinna enkelt och ta 6 poäng. 2:a i heatet kom Piotr Protasiewicz och 3:a kom Tai Woffinden (som fick med sig 2 poäng). Och det man kan konstatera är att Englands Joker inte var speciellt genomtänkt. I det 11:e heatet så tog Australien en heatseger och återigen så var CHRIS HOLDER som vann (hans 2:a raka heatseger). 2:a kom Peter Kildemand och 3:a kom Janusz Kolodziej. Med i heatet fanns även Daniel King som kom sist. Den 3:e omgången avslutades med att Nicki Pedersen tog sin 3:e raka heatseger för kvällen, då han vann det 12:e heatet före DARCY WARD och 3:a kom Jaroslaw Hampel. Och ställningen efter 3 omgångar såg ut så här:

1. Danmark 26
2. Polen 25
3. Australien 19
4. England 9

Danmark gjorde en riktigt bra 3:e omgång, då de tog 13 poäng medans Polen tog 7 poäng i den 3:e omgången. Då hade Danmark använt en Joker på Nicki Pedersen och fått maximal utdelning. Den 4:e omgången inleddes med att Jaroslaw Hampel vann det 13:e heatet från Bana 4, före Mads Korneliussen som kunde hålla undan för en jagandes DARCY WARD (som kom in istället för Troy Batchelor) och England fick ytterligare en nolla, då Daniel King kom sist…igen. Därmed hade Polen utjämnat i tävlingen mot Danmark (28 – 28), men Danmark skulle ta tillbaka ledningen i det 14:e heatet. Visserligen vanns det heatet av Australiens Jason Doyle, men Danmarks Niels-Kristian Iversen kom 2:a och Chris Harris kom 3:a. Med i heatet fanns även Janusz Kolodziej som kom sist, efter att ha haft svårt att hitta rytmen i sin åkning. Och Australien fortsatte att plocka heatsegrar, för i det 15:e heatet så tog DARCY WARD sin 1:a heatseger för kvällen från, ja just det, Bana 4. 2:a i heatet kom Peter Kildemand och 3:a kom Krzysztof Kasprzak. Kasprzak som tog sig förbi Kildemand på det sista varvet, men kom för långt ut i sista sväng vilket gjorde att Kildemand kunde ta tillbaka sin 2:a plats. Den 4:e omgången avslutades med att England tog sin 1:a heatseger för kvällen i det 16:e heatet, där Tai Woffinden vann före Piotr Protasiewicz och 3:a kom Nicki Pedersen. Med i heatet fanns även CHRIS HOLDER som kom sist. Ställningen efter 4 omgångar såg därmed ut så här:

1. Danmark 33
2. Polen 31
3. Australien 26
4. England 13.

En dramatisk avslutning att vänta, när det var dags för den 5:e och sista omgången i Lag-VM 2014. En omgång som inleddes med att Jason Doyle vann det 17:e heatet från Bana 4, före Krzysztof Kasprzak som kom 2:a och Chris Harris som kom 3:a. Med i heatet fanns även Mads Korneliussen som kom sist. Och med 3 heat kvar att köra så var det helt lika mellan Danmark & Polen (33 – 33) och nu hade även Australien börjat blanda sig i (med 29 poäng). Och i det 18:e heatet så tog Polen tillbaka sin ledning då Jaroslaw Hampel vann heatet före Nicki Pedersen och 3:a kom CHRIS HOLDER. Daniel King fick stopp. 1 poäng skiljde mellan Polen & Danmark med 2 heat kvar att köra (36 – 35) och i det 19:e heatet så blev det omstart då Piotr Protasiewicz gick omkull i utgången av 1:a sväng, då han försökte runda Jason Doyle (som kommit in istället för Troy Batchelor). Här blev Protasiewicz utesluten och Danmark kunde ha skapat ett riktigt bra guldläge inför det sista heatet, förutsatt att Peter Kildemand vunnit i omstarten. Men det blev en heatseger för Australien, då Jason Doyle tagit ytterligare en heatseger efter att ha vunnit Heat 19 före Tai Woffinden och Peter Kildemand kom sist. Jason Doyle, som var riktigt bra igår, blev Australiens bästa poängplockare med 13 poäng. Inför det 20:e och sista heatet av Lag-VM 2014 så stod Danmark & Polen på samma antal poäng (36 poäng vardera) och i Heat 20 så skulle dessa 4 förare köra:

Vit (Bana 1): Janusz Kolodziej
Röd (Bana 2): Niels-Kristian Iversen
Blå (Bana 3): DARCY WARD
Gul (Bana 4): Simon Stead.

Och vilket heat vi fick se, där DARCY WARD fick en bra start från Bana 3 och kunde sedan vinna Heat 20 ganska så enkelt. Men där bakom så var det en riktigt sevärd kamp mellan Janusz Kolodziej & Niels-Kristian Iversen, där Kolodziej är 2:a fram till sista sväng på det sista varvet. För då kommer Niels-Kristian Iversen på utsidan om Kolodziej och tar sig förbi precis innan målgång. DARCY WARD vann heatet före Niels-Kristian Iversen och Janusz Kolodziej kom 3:a och Danmark vinner Lag-VM 2014 med 1 ynka poäng. Ställningen efter samtliga 20 heat såg ut så här:

1. Danmark (38):
Nicki Pedersen 17 (2,3,6!,3,1,2)
Peter Kildemand 7 (2,0,2,2,1)
Mads Korneliussen 3 (1,0,N,2,0)
Niels-Kristian Iversen 11 (2,3,2,2,2)

2. Polen (37):
Piotr Protasiewicz 9 (3,2,2,2,FX)
Krzysztof Kasprzak 11 (3,2,3,1,2)
Janusz Kolodziej 6 (3,1,1,0,1)
Jaroslaw Hampel 11 (3,1,1,3,3)

3. Australien (36):
CHRIS HOLDER 11 (1,6!,3,0,1)
DARCY WARD 10 (0,1,2,1,3,3)
Jason Doyle 13 (1,3,0,3,3,3)
Troy Batchelor 2 (0,2,0,N,N)

4. England (16):
Tai Woffinden 12 (2,2,1,2!,3,2)
Simon Stead 0 (4 heat)
Chris Harris 4 (1,1,0,1,1)
Daniel King 0 (5 heat)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>