Lag-VM Race Off (Bydgoszcz)


USA, Tjeckien, Australien & Sverige. Dessa var de länder som gick vidare till Race Off som avgjordes igår på Polonia Stadion i Bydgoszcz. Men på förhand så såg det ut som att det skulle stå mellan Australien & Sverige, iallafall sett hur lagen såg ut. Visserligen hade USA med en viss GREG HANCOCK, men de saknar en större bredd bakom honom. Greg är helt enkelt för ensam i USA:s lag, rent poängmässigt. Inför detta Race Off så hade både Australien och Sverige gjort en ändring i sin startfyra. Australien bytte ut Cameron Woodward, som hade en riktigt tung afton i King’s Lynn i lördags. In kom istället en comebackande CHRIS HOLDER. Holder som inte hade kört speedway på 5 veckor efter sin krasch i Danmark den 20/6. Även Sverige gjorde, som sagt, en ändring i sin startfyra, då de bytte ut Peter Ljung och satte in Kim Nilsson. Därmed hade Sverige (under ledning av STEFAN ANDERSSON SKILL & Anders Fröjd) med 2 debutanter i gårdagens Race Off i Kim Nilsson och Oliver Berntzon. Länderna körde alltså enligt följande:

RÖD: USA – 1. Gino Manzares. 2. Max Ruml. 3. Ricky Wells. 4. GREG HANCOCK (K)
BLÅ: Tjeckien – 1. Vaclav Milik. 2. Eduard Krcmar. 3. Josef Franc. 4. Ales Dryml (K)
VIT: Australien – 1. DARCY WARD. 2. Troy Batchelor. 3. Jason Doyle. 4. CHRIS HOLDER (K)
GUL: Sverige – 1. Thomas H Jonasson. 2. Kim Nilsson. 3. Oliver Berntzon. 4. Andreas Jonsson (K)

Och Sverige fick en riktigt bra inledning på tävlingen, där Kim Nilsson är så nära att slå självaste GREG HANCOCK i sitt 1:a heat. Men Greg har kört många varv i Bydgoszcz, han hittar runt ganska så bra där och han kunde ta sig förbi Kim Nilsson på det sista varvet…i sista sväng. 3:a i heatet kom CHRIS HOLDER som såg lite ringrostig ut, men han hade inte kört speedway på 5 veckor som sagt. Och gårdagens Race Off bjöd på riktigt bra speedway med många sevärda heat. Ett av dessa var Heat 2, där Jason Doyle och Thomas H Jonasson hade en härlig kamp. En kamp som Jonasson gick segrande ur, där han tar sig förbi Jason Doyle med en ytterrökare i sista sväng. Jonasson, som har höjt sig rejält på slutet i mina ögon. För han har alltid varit en talang, men han hade inte riktigt fått utdelning för det. Igår visade han hur bra han är. 3:a i detta heat (Heat 2) kom amerikanen Ricky Wells. I det 3:e heatet så kom Australiens första heatseger, där DARCY WARD vinner heatet före Oliver Berntzon och 3:a kom Tjeckiens lagkapten Ales Dryml. Sist kom Max Ruml, som hade det tufft igår. Den 1:a omgången avslutades i Heat 4 med att Troy Batchelor tog heatsegern före Sveriges lagkapten Andreas Jonsson och 3:a kom Josef Franc (Tjeckien). Sist i detta 4:e heat kom Gino Manzares, som även han hade det tufft igår. Ställningen efter 4 körda heat var:

Australien 9
Sverige 9
USA 4
Tjeckien 2.

Kvällens stora dominant igår var GREG HANCOCK. I Heat 5 så tog han sin 2:a raka heatseger, då han besegrade Andreas Jonsson som kom 2:a och Eduard Krcmar som kom 3:a. Sverige fick därmed överläge på Australien i detta heat, då DARCY WARD (som låg 2:a) fick ett stopp på sista varvet. Hancock som, för övrigt, skulle komma att göra rent hus i Bydgoszcz igår. I det 6:e heatet så fick vi se en tjeckisk heatseger då Vaclav Milik vann heatet före Australiens Troy Batchelor och 3:a kom Sveriges Oliver Berntzon, medans Ricky Wells (USA) kom sist. Milik som fick till en riktigt bra start från Bana 4 och kunde sedan kontrollera heatet. I det 7:e heatet så fick vi återigen se en sevärd kamp, denna gång mellan CHRIS HOLDER (Australien) och Thomas H Jonasson (Sverige), där Holder drog det längsta strået mot en jagandes Thomas H Jonasson. 3:a i heatet kom Tjeckiens Josef Franc. Och det var Australien som skulle gå in i paus som ledare efter 2 körda omgångar. Detta då Jason Doyle vann det 8:e heatet före, mycket överraskande, Ales Dryml och 3:a kom Kim Nilsson. Detta gav därmed följande ställning efter 2 körda omgångar:

Australien 17
Sverige 15
Tjeckien 9
USA 7.

Inför det 9:e heatet så valde Billy Hamill (lagledare USA) att använda sig av en Joker på GREG HANCOCK, men av någon underlig anledning så kom inte denna Joker med i detta heat. Men vi som kunde se detta Race Off (det visades på TV10) såg klart och tydligt att Joker-skylten kom fram innan det 9:e heatet skulle dra igång. Greg vann iallafall heatet före Thomas H Jonasson och 3:a kom Tjeckiens Ales Dryml. Sverige fick resultaten med sig i vissa heat, i detta heat (Heat 9) så kom Troy Batchelor sist och nu var det återigen utjämnat mellan Australien & Sverige (17 – 17). Men Australien tog snabb revansch i det 10:e heatet, där DARCY WARD tog heatsegern före USA:s Ricky Wells och 3:a kom Kim Nilsson (som fick kämpa en hel del för att ta sig förbi Josef Franc). Jag nämnde förut att USA:s Joker inte kom med i resultatet för Heat 9. Istället så gjorde Billy Hamill en ny chans med att använda sig av en Joker. Han bytte ut Max Ruml och satte in GREG HANCOCK på en Joker. Och denna gång så kom denna Joker med i resultatet för det 11:e heatet, där GREG HANCOCK tog sin 4:e raka heatseger och fick maximala 6 poäng med sig. 2:a i heatet kom Andreas Jonsson och 3:a kom Vaclav Milik. Och Sverige hade återigen utjämnat matchen mot Australien (20 – 20), efter att Jason Doyle kommit sist i Heat 11. Och Sverige gick in i paus som ledare efter 3 körda omgångar, detta efter att Oliver Berntzon vunnit det 12:e heatet före Tjeckiens Eduard Krcmar och 3:a kom CHRIS HOLDER. Och ställningen efter 3 körda omgångar såg ut så här:

Sverige 23
Australien 21
USA 18 (hade använt sin Joker)
Tjeckien 13

CHRIS HOLDER kom, som sagt, 3:a i sitt föregående heat. Men i Heat 13 så tog han snabb revansch. Han vann nämligen det heatet före Andreas Jonsson och 3:a kom Ales Dryml och nu stod det verkligen mellan 2 länder: Australien & Sverige. Sverige ledde fortfarande detta Race Off, men det var med endast 1 poäng (25 – 24 till Sverige). Och Australien utjämnade ställningen i det 14:e heatet, visserligen var det GREG HANCOCK som vann heatet (hans 5:e raka heatseger), men Jason Doyle kom 2:a och Oliver Berntzon kom 3:a. Här blev det för övrigt omstart, efter att Josef Franc gått omkull på det 1:a varvet. 26 – 26 var nu ställningen mellan Sverige & Australien efter 14 körda heat, det var helt enkelt olidligt spännande. Tyvärr så kan man säga att tävlingen avgjordes redan det 15:e heatet, med ett kontroversiellt beslut i mina ögon. Det råder ingen diskussion om att Troy Batchelor vann heatet, det gjorde han ganska så enkelt. Men det var bakom Troy Batchelor som det blev dramatiskt. Det börjar på det 2:a varvet där Eduard Krcmar tar ut Kim Nilsson på en lång resa i målsvängen. Kim Nilsson slår av för att inte riskera att hamna i planket. På det kommande varvet, i samma sväng, så tar Kim Nilsson sig förbi Eduard Krcmar, men Krcmar håller sig kvar på utsidan av Kim Nilsson trots att det inte fanns någon plats för honom. Kim Nilsson slutade 2:a i heatet och Eduard Krcmar kom 3:a. Trodde vi iallafall, för det visade sig efter heatet att Kim Nilsson blivit utesluten och därmed blivit snuvad på 2 poäng. Istället så tilldelades Eduard Krcmar 2:a platsen och Max Ruml tilldelades 3:e platsen. Här gick luften ur det svenska laget, tack vare en mycket tveksam uteslutning. Den 4:e omgången avslutades med att DARCY WARD vann det 16:e heatet före Thomas H Jonasson och 3:a kom Vaclav Milik och ställningen efter 4 körda omgångar såg ut så här:

Australien 32
Sverige 28
USA 22
Tjeckien 18

Australien fortsatte att ånga på, efter att CHRIS HOLDER vunnit det 17:e heatet före Tjeckiens Vaclav Milik och 3:a kom Oliver Berntzon. Berntzon som fick till en riktigt bra start från bana 2, men kom lite för långt ut i första sväng och Holder kunde passera på insidan. Spiken i kistan sattes definitivt i det 18:e heatet, där Jason Doyle tog heatsegern före Thomas H Jonasson och 3:a kom Ricky Wells. Australien var i detta skede klara för final i Lag-VM 2014. Men vi hade ändå 2 heat kvar att köra och i det 19:e heatet så fullbordade GREG HANCOCK en kanonkväll, han vann det 19:e heatet före DARCY WARD och 3:a kom Eduard Krcmar. Det var en härlig kamp mellan de båda klubbkamraterna i Piraterna. Hancock noterades under kvällen för maximala 21!!! poäng på 6 körda heat, varav ett av dessa var som en Joker. Men ändå, 21!!! poäng. Det är imponerande. Tävlingen avslutades med att Troy Batchelor vann det 20:e heatet före Vaclav Milik och 3:a kom Andreas Jonsson och resultatet i sin helhet såg ut så här:

1. Australien (43):
DARCY WARD 11 (3,R,3,3,2)
Troy Batchelor 11 (3,2,0,3,3)
Jason Doyle 10 (2,3,0,2,3)
CHRIS HOLDER 11 (1,3,1,3,3)
Australien vidare till Final

2. Sverige (32):
Thomas H Jonasson 11 (3,2,2,2,2)
Kim Nilsson 4 (2,1,1,X,0)
Oliver Berntzon 8 (2,1,3,1,1)
Andreas Jonsson 9 (2,2,2,2,1)

3. USA (26):
Gino Manzares 0 (0,0,0,0,0)
Max Ruml 1 (0,0,N,1,0)
Ricky Wells 4 (1,0,2,0,1)
GREG HANCOCK 21 (3,3,3,6!,3,3)

4. Tjeckien (24):
Vaclav Milik 9 (0,3,1,1,2,2) (lägg detta namn på minnet, för vi kommer att få se mycket av Vaclav Milik framöver. Det är jag helt övertygad om)
Eduard Krcmar 8 (0,1,2,4!,1)
Josef Franc 2 (1,1,0,0,N)
Ales Dryml 5 (1,2,1,1,0)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>