Lag-VM Semifinal 2 (Västervik)


Igår kväll kördes den 2:a semifinalen i Lag-VM 2014 på Stena Arena i Västervik, en semifinal där vi fick se Tjeckien, Lettland, Danmark & Sverige göra upp om vem som skulle gå vidare till final och vilka som skulle ta de 2 sista platserna till torsdagens Race Off. Och länderna körde med följande uppställningar:

Tjeckien (RÖD): 1. Vaclav Milik. 2. Ales Dryml (K). 3. Josef Franc. 4. Eduard Krcmar.
Lettland (BLÅ): 1. Maksims Bogdanovs (K). 2. Kjastas Poudzuks. 3. Andzejs Lebedevs. 4. Jevgenijs Kostigovs.
Danmark (VIT): 1. Hans Andersen (K). 2. BJARNE PEDERSEN. 3. Peter Kildemand. 4. Mads Korneliussen.
Sverige (GUL): 1. Thomas H Jonasson. 2. Oliver Berntzon. 3. Peter Ljung. 4. Andreas Jonsson (K).

Och tävlingen kunde inte ha börjat sämre ur svensk synvinkel, framförallt för debutanten i Lag-VM: Oliver Berntzon. Först så var han inblandad i en tajt situation, där domaren dömde omstart för samtliga 4 förare. Och i omstarten så går hans gashandtag sönder och han går omkull. Det 1:a heatet vanns för övrigt av Danmarks Mads Korneliussen före Tjeckiens Eduard Krcmar och 3:a kom Lettlands kapten Maksims Bogdanovs. Och i det 2:a heatet, där blir Thomas H Jonasson utesluten då han är inblandad i en kollision med Danmarks Peter Kildemand. En tveksam uteslutning, som inte var uppskattad av de svenska supportrarna. Väl i omstarten så tog Peter Kildemand heatsegern före Josef Franc (Tjeckien) och 3:a kom Kjastas Poudzuks (Lettland). Och Danmark fortsatte att plockare 3-poängare, då Hans Andersen vann det 3:e heatet före Peter Ljung och 3:a kom Ales Dryml med letten Kostigovs på sista plats. 3 heat och 3 heatsegrar till Danmark. Men i det 4:e heatet så bröts den danska dominansen, då Andreas Jonsson vann heatet före den tjeckiska talangen Vaclav Milik och 3:a kom Danmarks BJARNE PEDERSEN. Och efter den 1.a omgången så såg ställningen ut så här:

1. Danmark 10
2. Tjeckien 7
3. Sverige 5
4. Lettland 2

Den 2:a omgången inleddes på samma sätt som den 1:a omgången slutade, nämligen med heatseger från Andreas Jonsson som i Heat 5 besegrade Danmarks Hans Andersen, Tjeckiens Eduard Krcmar och Lettlands Kjastas Poudzuks. Men efter att Andreas Jonsson vunnit Heat 5, så svarade Danmark med att ta 2 raka heatsegrar i Heat 6 & 7. Heat 6 vanns av BJARNE PEDERSEN före Peter Ljung. 3:a kom Tjeckiens Josef Franc och letten Bogdanovs kom sist efter att ha gått omkull. Och Heat 7 vanns av Mads Korneliussen före Thomas H Jonasson. 3:a kom Lettlands Andzejs Lebedevs och Tjeckiens lagkapten Ales Dryml kom sist. I det 8:e heatet så blev det omstart efter att Lettlands Jevgenijs Kostigovs gått omkull och blivit utesluten. Och i omstarten så blev det en svensk heatseger, då Oliver Berntzon vann heatet före Vaclav Milik och 3:a kom Danmarks Peter Kildemand. Och efter 2 körda omgångar så såg ställningen ut så här:

1. Danmark 19
2. Sverige 15
3. Tjeckien 11
4. Lettland 3

Den 3:e omgången inleddes på nytt med en svensk heatseger, då Thomas H Jonasson vann det 9:e heatet före Eduard Krcmar, BJARNE PEDERSEN kom 3:a och Kjastas Poudzuks kom sist. Poudzuks som kom in istället för Jevgenijs Kostigovs. Och nu skiljde det bara 2 poäng mellan Danmark och Sverige (20 – 18 till Danmarks fördel) efter 9 körda heat, men Danmark slog tillbaka…och de slog tillbaka med besked. För de tog 3 raka heatsegrar i Heat 10, 11 & 12. Heat 10 vanns av Hans Andersen före Lettlands Andzejs Lebedevs och 3:a kom Oliver Berntzon, medans Josef Franc kom sist. Heat 11 vanns av Peter Kildemand före Andreas Jonsson och 3:a kom Lettlands lagkapten Maksims Bogdanovs, medans Tjeckien inkasserade en ny 0:a då Ales Dryml kom sist. Och den 3:e omgången avslutades med att Mads Korneliussen tog sin 3:e raka heatseger för kvällen, då han vann Heat 12 före Peter Ljung, Kjastas Poudzuks kom 3:a och Vaclav Milik kom sist. Tjeckien som därmed åkt på 3 raka 0-poängare. Och ställningen efter 3 körda omgångar såg ut så här:

1. Danmark 29
2. Sverige 23
3. Tjeckien 13
4. Lettland 6

Inför det 13:e heatet så valde Sverige (under ledning av Stefan Andersson & Anders Fröjd) att sätta upp Andreas Jonsson som en Joker för att försöka minska avståndet fram till Danmark. Ett lyckat drag av Sverige, då Andreas Jonsson vann det 13:e heatet och fick maximala 6 poäng för sin heatseger. 2:a i heatet kom Mads Korneliussen och 3:a kom Lettlands Maksims Bogdanovs. Även Bogdanovs körde Heat 13 som en Joker. Tjeckien fick ytterligare en 0:a, då Josef Franc kom sist. Bogdanovs körde Heat 13 istället för Jevgenijs Kostigovs. Och i det 14:e heatet så fick vi se något av en skräll, då Tjeckiens Eduard Krcmar vann heatet före Peter Kildemand, Peter Ljung och Andzejs Lebedevs. Detta var faktiskt Tjeckiens 1:a och enda heatseger. I det 15:e heatet så kom ytterligare en heatseger för Danmark, då BJARNE PEDERSEN (med förflutet i Västervik) vann heatet före Tjeckiens Ales Dryml och 3:a kom Oliver Berntzon, medans Kjastas Poudzuks kom sist. Ales Dryml körde Heat 15 som en Joker. Och det 4:e omgången avslutades i Heat 16 med att Thomas H Jonasson tog heatsegern före Tjeckiens Vaclav Milik och 3:a kom Danmarks lagkapten Hans Andersen, vilket gav följande ställning efter 4 körda omgångar:

1. Danmark 37
2. Sverige 34
3. Tjeckien 22
4. Lettland 9

Med 1 omgång kvar att köra, så var det nu dags för resp. lagledare att välja ut vilka heat som deras förare skulle köra där det lag som låg sist valde först. Uppställningarna för Heat 17 – 20 såg ut så här i sin helhet:

Heat 17:
Bana 1: Andreas Jonsson
Bana 2: Hans Andersen
Bana 3: Josef Franc
Bana 4: Jevgenijs Kostigovs (ersattes av Andzejs Lebedevs)

Heat 18:
Bana 1: Maksims Bogdanovs
Bana 2: Thomas H Jonasson
Bana 3: Mads Korneliussen
Bana 4: Ales Dryml

Heat 19:
Bana 1: Eduard Krcmar
Bana 2: Kjastas Poudzuks
Bana 3: Peter Ljung
Bana 4: BJARNE PEDERSEN

Heat 20:

Bana 1: Peter Kildemand
Bana 2: Vaclav Milik
Bana 3: Andzejs Lebedevs
Bana 4: Oliver Berntzon.

Den 5:e och sista omgången inleddes med att Hans Andersen vann det 17:e heatet före Andreas Jonsson och 3:a kom Andzejs Lebedevs (som alltså ersatte Jevgenijs Kostigovs) och Tjeckiens Josef Franc kom återigen sist (det var hans tredje raka 0:a). Men Sverige fick snabb revansch, då Thomas H Jonasson vann det 18:e heatet före Mads Korneliussen och 3:a kom Maksims Bogdanovs, medans Ales Dryml kom sist. Sen avgjordes tävlingen definitivt i det 19:e heatet, där Peter Ljung leder heatet men blir passerad av BJARNE PEDERSEN som sedermera vinner heatet före just Peter Ljung och 3:a kom Tjeckiens Eduard Krcmar. Danmark hade därmed säkrat en plats i finalen av Lag-VM och det var även klart att Sverige gick vidare till Race Off tillsammans med Tjeckien. Tävlingen avslutades i det 20:e heatet med att Peter Kildemand vann heatet före Oliver Berntzon och 3:a kom Vaclav Milik, medans letten Lebedevs kom sist. Resultatet i sin helhet efter 20 körda heat i denna semifinal såg ut så här:

1. Danmark (48)
Hans Andersen 12 (3,2,3,1,3)
BJARNE PEDERSEN 11 (1,3,1,3,3)
Peter Kildemand 12 (3,1,3,2,3)
Mads Korneliussen 13 (3,3,3,2,2)

2. Sverige (43)
Thomas H Jonasson 11 (X,2,3,3,3)
Oliver Berntzon 7 (F,3,1,1,2)
Peter Ljung 9 (2,2,2,1,2)
Andreas Jonsson 16 (3,3,2,6!,1,2)

3. Tjeckien (24)
Vaclav Milik 7 (2,2,0,2,1)
Ales Dryml 5 (1,0,0,4!,0)
Josef Franc 3 (2,1,0,0,0)
Eduard Krcmar 9 (2,1,2,3,1)

4. Lettland (11)
Maksims Bogdanovs 5 (1,0,1,2!,0,1)
Kjastas Poudzuks 2 (1,0,0,1,0,0)
Andzejs Lebedevs 4 (0,1,2,0,1,0)
Jevgenijs Kostigovs 0 (0,FX)

Danmark vidare till finalen som körs på Lördag i Bydgoszcz, där de möter Polen (värdnation, regerande lagvärldsmästare), England (vann i King’s Lynn) och vinnaren från morgondagens Race Off.
Och i Race Off kör USA (2:a i King’s Lynn), Sverige (2:a i Västervik), Australien (3:a i King’s Lynn) och Tjeckien (3:a i Västervik). Australien som förmodligen kommer att byta ut Cameron Woodward…mot CHRIS HOLDER

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>