Lag-VM Semifinal 1 (King’s Lynn)


Den första semifinalen i Lag-VM kördes igår kväll på Norfolk Arena i King’s Lynn, där England, Australien, USA & Italien gjorde upp dels om vem som skulle gå till final och dels vilka som skulle ta sig vidare till Race Off som avgörs på torsdag i Bydgoszcz. Länderna som var igår körde med dessa uppställningar:

England (Tai Woffinden, Daniel King, Chris Harris & Simon Stead)
Australien (DARCY WARD, Jason Doyle, Troy Batchelor & Cameron Woodward)
USA (GREG HANCOCK, Gino Manzares, Max Ruml & Ricky Wells)
Italien (Mattia Carpanese, Nicolas Vicentin, Michele Paco Castagna & Nicolas Covatti)

Australien skulle egentligen ha kört med CHRIS HOLDER, men han var ännu inte 100% återställd så istället fick Cameron Woodward köra för Australien.

Och den första grundomgången inleddes med en engelsk heatseger, då Simon Stead fick till en riktigt bra start och kunde sedan hålla undan för DARCY WARD och amerikanen Ricky Wells kom 3:a. Australien fick dock snabb revansch, då Jason Doyle vann det 2:a heatet före Englands Chris Harris och amerikanen Max Ruml kom 3:a. Och Max Ruml är ett ganska okänt namn för den breda speedwaypubliken, men det är inte så konstigt. Han är faktiskt bara 17 år gammal och gjorde igår sin Europadebut, han har tidigare enbart kört på speedwaybanor i USA. Det 3:e heatet vanns av Daniel King, som därmed såg till att England återtog ledningen i tävlingen. 2:a i det heatet kom GREG HANCOCK och 3:a kom Italiens Michele Paco Castagna som fick en turlig poäng med sig, då Australiens Cameron Woodward fick ett stopp. Den 1:a grundomgången avslutades med att Troy Batchelor vann det 4:e heatet före amerikanen Gino Manzares och 3:a kom den regerande världsmästaren Tai Woffinden (som var tillbaka efter en paus från speedwaybanan). Och just denna Gino Manzares var med i Lag-VM även förra året i just King’s Lynn, då tog han 1 poäng på 4 heat. MEN då var han i exakt samma situation som Max Ruml är i år, Manzares hade alltså inte kört något utanför USA. Ställningen efter den 1:a omgången såg ut så här:

England 9
Australien 9
USA 8
Italien 1

Den andra grundomgången inleddes på nytt med en engelsk heatseger och återigen så kom den från Simon Stead som fick på en riktigt bra start från Bana 4 och kunde sedan hålla undan för en jagandes GREG HANCOCK och 3:a kom Australiens Jason Doyle. Australien slog dock tillbaka omgående med en heatseger i det 6:e heatet, där DARCY WARD vann före Chris Harris och Gino Manzares kom 3:a. WARD som, mer eller mindre, flög förbi Chris Harris vid omkörningen. Och Australien fortsatte att plocka heatsegrar, för i det 7:e heatet så tog Troy Batchelor sin 2:a heatseger för kvällen då han besegrade Daniel King, Ricky Wells och Mattia Carpanese. Och den 2:a grundomgången avslutades med att Tai Woffinden vann det 8:e heatet före Max Ruml och 3:a kom Cameron Woodward. Och ställningen efter den 2:a omgången såg ut så här:

England 19
Australien 16
USA 12
Italien 1

Det skulle komma att stå mellan 3 nationer i denna tävling, då Italien var utfyllnad. Och på förhand så såg det ut som att segern skulle stå mellan England och Australien. I den 3:e omgången så blir Cameron Woodward utesluten i det 9:e heatet, efter att ha gått omkull av egen maskin då han försökte ta sig förbi Simon Stead. Då ledde Italiens Nicolas Covatti som körde Heat 9 som en Joker. I omstarten så lyckades han inte upprepa sin fina körning, utan istället så var USA:s Gino Manzares som vann heatet före Simon Stead och Nicolas Covatti kom 3:a, men han fick 2 poäng då han körde som en Joker. Covatti som körde istället för Mattia Carpanese. Och USA fortsatte att plocka heatsegrar, för i det 10:e heatet så tar GREG HANCOCK heatsegern före Troy Batchelor, Chris Harris och Nicolas Vicentin. Även här blev det omstart, då Nicolas Vicentin gick omkull på det 1:a varvet och blev utesluten. I det 11:e heatet så kommer Italiens första heatseger, då Nicolas Covatti vann heatet före Daniel King, Max Ruml & DARCY WARD. Ward fick ett stopp och överlag så hade han en tung kväll, som han nog gärna vill glömma. Den 3:e omgången avslutades med att Tai Woffinden vann det 12:e heatet före Jason Doyle och 3:a kom Ricky Wells. Och ställningen efter 3 omgångar såg ut så här:

England 27
Australien 20
USA 20
Italien 6.

Nu kändes det som att England hade kopplat ett grepp om tävlingen, för i det 13:e heatet så tog Chris Harris sin 1:a heatseger för kvällen då han slog Nicolas Covatti, Ricky Wells & Cameron Woodward. Woodward som bara kört in 1 poäng på 4 heat och hade också en tung afton. Woodward kan bättre än vad han visade igår. Inför det 14:e heatet så valde USA:s lagledare Billy Hamill (Världsmästare 1996) att sätta en Joker på GREG HANCOCK, som kom in istället för Max Ruml. Och det blev maximal utdelning för USA, för GREG HANCOCK vann det 14:e heatet före Troy Batchelor och 3:a kom Simon Stead. 6 poäng till GREG HANCOCK i det 14:e heatet och nu var USA med och slogs om en tänkbar finalplats. Men dessvärre så är Hancock för ensam i USA:s lag, rent poängmässigt. För i det 15:e heatet så tog Australien en heatseger, denna gång kom den från Jason Doyle som besegrade Daniel King, Gino Manzares och Nicolas Vicentin (som återigen blev utesluten). Den 4:e omgången avslutades med ett riktigt kanonheat på pappret, då de 3 bästa förarna i världen idag möttes i det 16:e heatet. Tai Woffinden på Bana 1, DARCY WARD på Bana 3 & GREG HANCOCK på Bana 4. Och det blev ett riktigt sevärt heat, det var kvällens bästa heat i mina ögon. Visserligen så fick DARCY WARD problem med cykeln ungefär halvvägs in i heatet, men vi fick ändå se en härlig duell mellan GREG HANCOCK & Tai Woffinden, där HANCOCK höll undan och tog därmed sin 2:a raka heatseger för kvällen. Tai Woffinden kom 2:a och DARCY WARD kom 3:a. Ställningen efter 4 körda omgångar såg ut så här:

England 35
Australien 29
USA 31
Italien 8

Inför den sista omgången så skulle lagledarna för respektive nation välja ut vilken förare som skulle köra vilket heat. Och då gick man på hur ställningen var, där den som låg sist skulle nominera sina förare först. Så startuppställningarna för Heat 17 – 20 såg ut så här:

Heat 17:
England: Tai Woffinden.
Australien: Cameron Woodward (byttes ut mot Troy Batchelor)
USA: Max Ruml
Italien: Nicolas Vicentin (byttes ut mot Michele Paco Castagna)

Heat 18:
England: Chris Harris
Australien: DARCY WARD
USA: Gino Manzares
Italien: Mattia Carpanese

Heat 19:
England: Simon Stead
Australien: Troy Batchelor
USA: GREG HANCOCK
Italien: Michele Paco Castagna

Heat 20:
England: Daniel King
Australien: Jason Doyle
USA: Ricky Wells
Italien: Nicolas Covatti.

Den 5:e och sista omgången inleddes som den gjort under hela kvällen, nämligen med en engelsk heatseger då Tai Woffinden vann det 17:e heatet före Troy Batchelor och 3:a kom Italiens Michele Paco Castagna och nu var England på väg att säkra en plats till finalen i Bydgoszcz. I det 18:e heatet så inträffade en situation där DARCY WARD ska ha sett ett rött ljus och därmed slagit av på tempot och sedan gestikulerat mot domaren om att det skulle bli omstart. Men heatet fortsatte i ungefär 1 varv innan heatet blåstes av. DARCY WARD blev utesluten och han var inte speciellt nöjd med det beskedet. I omstarten av Heat 18 så kunde Chris Harris defilera hem en heatseger och därmed var det klart: England var klara för final i Lag-VM 2014. 2:a i heatet kom Gino Manzares och 3:a kom Mattia Carpanese. I det 19:e heatet så tog USA en heatseger, deras sista i tävlingen, då GREG HANCOCK vann före Troy Batchelor och Simon Stead. HANCOCK som därmed tog 4 heatsegrar på 6 heat och körde in hela 19 poäng och blev tävlingens bästa poängplockare. I det 20:e och sista heatet så blev det omstart efter att Nicolas Covatti blivit utesluten och i omstarten så vann Jason Doyle före Daniel King och 3:a kom Ricky Wells. Men även i detta heat så inträffade en liknande situation som Darcy Ward var med om i Heat 18, nämligen att det ska ha synts ett rött ljus, förmodligen från en kamera av något slag. Denna gång drabbades Ricky Wells av denna märkliga händelse, men till skillnad från Darcy Ward så valde Ricky Wells att fortsätta heatet. Ett helt rätt beslut i slutändan, för USA räddade därmed sin 2:a plats i tävlingen…1 poäng före Australien. Resultatet i sin helhet såg ut så här:

1. England (44)
Tai Woffinden 12 (1,3,3,2,3)
Daniel King 11 (3,2,2,2,2)
Chris Harris 11 (2,2,1,3,3)
Simon Stead 10 (3,3,2,1,1)
England vidare till final.

2. USA (37)
GREG HANCOCK 19 (2,2,6!,3,3,3)
Gino Manzares 9 (2,1,3,1,2)
Max Ruml 4 (1,2,1,N,0)
Ricky Wells 5 (1,1,1,1,1)
USA vidare till Race Off

3. Australien (36)
DARCY WARD 6 (2,3,R,1,X)
Jason Doyle 15 (3,1,2,6!,3)
Troy Batchelor 14 (3,3,2,2,2,2)
Cameron Woodward 1 (R,1,X,0,N)
Australien vidare till Race Off

4. Italien (10)
Mattia Carpanese 1 (0,0,N,0,1)
Nicolas Vicentin 0 (0,F,X,FX,N)
Michele Paco Castagna 2 (1,0,0,0,1,0)
Nicolas Covatti 7 (0,0,2!,3,2,X)

Semifinal 2 i Lag-VM 2014 körs imorgon (tisdag) på Stena Arena i Västervik där vi får se Sverige, Danmark, Lettland & Tjeckien.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>