Speedway Best Pairs (Deltävling 1, Torun)


Igår kväll så kördes den första deltävlingen av 3 i Speedway Best Pairs 2015 och premiären avgjordes på Mariana Rose Motoarena i Torun. 6 fasta nationer är med i denna tävling + 1 WildCard och de nationer som körde igår var:

Sverige: 1. Andreas Jonsson. 2. Thomas H Jonasson. 15. Peter Ljung (reserv)
USA; 3. GREG HANCOCK. 4. Gino Manzares.
Ryssland: 5. Emil Sayfutdinov. 6. Grigorij Laguta. 17. Artem Laguta (reserv)
Polen: 7. Krzysztof Kasprzak. 8. Jaroslaw Hampel. 18. PIOTR PAWLICKI (reserv)
Danmark: 9. Nicki Pedersen. 10. Niels-Kristian Iversen. 19. Mikkel Bech Jensen (reserv)
Australien: 11. CHRIS HOLDER. 12. Jason Doyle. 20. Troy Batchelor (reserv)
Lettland (WildCard): 13. Andzejs Lebedevs. 14. Maksims Bogdanovs. 21. Kjastas Poudzuks (reserv)

I det 1:a heatet så möttes Sverige och USA, ett heat som slutade 3-3 efter att den regerande världsmästaren GREG HANCOCK vunnit heatet från Bana 2 före Thomas H Jonasson som kom 2:a och Andreas Jonsson kom 3:a. Hancocks parkamrat: Gino Manzares kom sist. Manzares som aldrig kört i Torun tidigare. I det 2:a heatet så möttes Ryssland och Polen och även detta heat slutade 3-3, efter att Jaroslaw Hampel vunnit heatet från Bana 4 före Emil Sayfutdinov som kom 2:a och Grigorij Laguta kom 3:a. Hampel parkamrat, förra årets silvermedaljör i GP-serien: Krzysztof Kasprzak kom sist. I det 3:e heatet så möttes Danmark och Australien, ett heat som slutade 4-2 efter att Nicki Pedersen vunnit från Bana 1 före Jason Doyle som kom 2:a och Niels-Kristian Iversen kom 3:a. Doyles parkamrat: CHRIS HOLDER kom sist. Holder som egentligen inte skulle köra den 1:a deltävlingen i Speedway Best Pairs, men trots det så fanns han på startlinjen. I det 4:e heatet så skulle Sverige ut på banan igen, denna gång för att möta Lettland. Och det var ett heat där Sverige tog en 5-1:a, det var Thomas H Jonasson som vann före Andreas Jonsson som kom 2:a och Maksims Bogdanovs tog den sista poängen då han kom 3:a. Bogdanovs parkamrat var den unga talangen Andzejs Lebedevs (som kör för Rospiggarna i Elitserien), som kom sist. Efter 4 körda heat var ställningen enligt följande:

1. Sverige 8 poäng (2 heat): Andreas Jonsson 4. Thomas H Jonasson 4
2. Danmark 4 poäng (1 heat): Nicki Pedersen 3. Niels-Kristian Iversen 1
3. Polen 3 poäng (1 heat): Krzysztof Kasprzak 0. Jaroslaw Hampel 3.
4. USA 3 poäng (1 heat): GREG HANCOCK 3. Gino Manzares 0
5. Ryssland 3 poäng (1 heat): Emil Sayfutdinov 2. Grigorij Laguta 1.
6. Australien 2 poäng (1 heat): CHRIS HOLDER 0. Jason Doyle 2.
7. Lettland 1 poäng (1 heat): Andzejs Lebedevs 0. Maksims Bogdanovs 1.

Inför det 5:e heatet så gör Ryssland en ändring, då de byter ut Grigorij Laguta och sätter istället in brorsan Artem Laguta. Ryssland som i det 5:e heatet skulle möta USA. Och även detta heat slutade 3-3 efter att GREG HANCOCK tagit sin 2:a raka heatseger då han vann från Bana 1, före Artem Laguta som kom 2:a och Emil Sayfutdinov kom 3:a. Även i detta heat så kom Gino Manzares sist. Manzares som är född 1993 och som har karriären framför sig (kör bara i en klubb, då han representerar Ipswich Witches i Premier League). I det 6:e heatet så möttes Polen och Danmark och detta heat slutade 3-3 efter att Jaroslaw Hampel tagit sin 2:a raka heatseger då han vann från Bana 3 före Niels-Kristian Iversen som kom 2:a och Nicki Pedersen kom 3:a. Även i detta heat så kom Krzysztof Kasprzak sist. Kasprzak, som alltså kom 2:a i GP-serien förra året, hade inlett med 2 raka nollor. I det 7:e heatet så var det dags för Australien att komma ut på banan igen och denna gång skulle de möta Lettland. Och det var ett heat där Australien fick överläge med 4-2, efter att Jason Doyle vunnit heatet från 4, före Andzejs Lebedevs som kom 2:a och CHRIS HOLDER tog den sista poängen då han kom 3:a. Maksims Bogdanovs kom sist. Och efter att samtliga nationer kört 2 heat var så såg ställningen ut så här efter totalt 7 körda heat:

1. Sverige 8 (Jonsson 4, Jonasson 4)
2. Danmark 7 (Pedersen 4, Iversen 3)
3. Polen 6 (Kasprzak 0, Hampel 6)
4. USA 6 (HANCOCK 6, Manzares 0)
5. Ryssland 6 (Sayfutdinov 3, Grigorij Laguta 1, Artem Laguta 2)
6. Australien 6 (HOLDER 1, Doyle 5)
7. Lettland 3 (Lebedevs 2, Bogdanovs 1)

Ryssland beslöt sig för att använda samtliga 3 förare. Inför det 8:e heatet så bytte de ut Emil Sayfutdinov och satte in Artem Laguta. Ryssland som skulle möta Sverige i detta 8:e heat. Ett heat där Ryssland får ett poängöverläge med 4-2 efter att Grigorij Laguta tagit sin 1:a heatseger för kvällen då han vann från Bana 4 före Thomas H Jonasson som kom 2:a och Artem Laguta kom 3:a. Här kom Andreas Jonsson. Inför det 9:e heatet så gjorde Polen en ändring, då de bytte ut poänglösa Krzysztof Kasprzak och satte in regerande U21-Världsmästaren PIOTR PAWLICKI. Men heatet på förhand handlade om en kamp mellan Jaroslaw Hampel och GREG HANCOCK, då bägge två var fullpoängare inför detta heat. Men det var Polen som vann detta 9:e heat med 4-2 och Jaroslaw Hampel tog sin 3:e raka heatseger då han denna gång vann från Bana 3 före GREG HANCOCK som denna gång kom 2:a och PIOTR PAWLICKI tog den sista poängen då han kom 3:a. Även i detta heat kom Gino Manzares sist. Även Lettland valde att använda sig av sina 3 förare, då de inför det 10:e heatet bytte ut Maksims Bogdanovs och satte in Kjastas Poudzuks. Men tufft motstånd väntade för Lettland, som i detta 10:e heat skulle möta Danmark. Och föga oväntat så var det Danmark som vann heatet med 5-1, där Niels-Kristian Iversen vann heatet från Bana 3 före Nicki Pedersen som kom 2:a och Andzejs Lebedevs kom 3:a. Poudzuks kom sist. I det 11:e heatet så skulle Australien möta Sverige, ett heat som kördes programenligt och där Sverige vann heatet med 4-2 efter att Thomas H Jonasson vunnit heatet från Bana 4 före CHRIS HOLDER som kom 2:a och Andreas Jonsson kom 3:a. Sist i heatet kom Jason Doyle. Doyle som, för övrigt, kör för Torun i polska ligan liksom Chris Holder. Ställningen efter 11 körda heat såg ut så här:

1. Sverige 14 (Jonsson 5, Jonasson 9)
2. Danmark 12 (Pedersen 6, Iversen 6)
3. Ryssland 10 (Sayfutdinov 3, Grigorij Laguta 4, Artem Laguta 3)
4. Polen 10 (Kasprzak 0, Hampel 9, PAWLICKI 1)
5. USA 8 (HANCOCK 8, Manzares 0)
6. Australien 8 (HOLDER 3, Doyle 5)
7. Lettland 4 (Lebedevs 3, Bogdanovs 1, Poudzuks 0)

I det 12:e heatet så möttes USA och Danmark, eller man skulle kunna Greg Hancock mot Danmark då Hancock var den enda av amerikanerna som tagit poäng. Iallafall, Danmark vann det 12:e heatet med 4-2 efter att Nicki Pedersen vunnit det 12:e heatet från Bana 2 före GREG HANCOCK som kom 2:a och Niels-Kristian Iversen kom 3:a. Och som ni kanske har märkt så kom Gino Manzares sist på nytt. Ryssland gjorde på nytt en ändring, då de i det 13:e heatet bytte ut Grigorij Laguta och satte in Artem Laguta. Ryssland som i det 13:e heatet skulle möta Australien. Kanske Grigorij Laguta skulle ha kört det 13:e heatet, rentav. För det var Australien som vann heatet med 5-1 och där Jason Doyle vann heatet från Bana 4 före CHRIS HOLDER som kom 2:a och Artem Laguta kom 3:a. Emil Sayfutdinov kom sist. Och anledningen till att jag skrev att Grigorij Laguta kanske skulle ha kört det 13:e heatet är att precis som Doyle och HOLDER så kör Grigorij Laguta för Torun denna säsong. Inför det 14:e heatet så gjorde Polen en ändring, då de, på nytt, bytte ut Krzysztof Kasprzak och satte in PIOTR PAWLICKI. Ett Polen som i detta 14:e heat skulle möta Lettland. I detta heat blev det omstart sedan de bägge letterna gått omkull och där Maksims Bogdanovs blivit utesluten. Väl i omstarten så var det 2 polacker mot 1 lett. Ett tufft scenario för den unge Andzejs Lebedevs. Och det var till slut Polen som vann det 14:e heatet med 5-1 och där Jaroslaw Hampel fortsatte att ta heatsegrar. Han vann det 14:e heatet från Bana 4 (hans 4:e raka heatseger), före PIOTR PAWLICKI som kom 2:a och Andzejs Lebedevs kom sist. Och när samtliga nationer kört 4 heat var så såg ställningen ut så här efter totalt 14 körda heat:

1. Danmark 16 (Pedersen 9, Iversen 7)
2. Polen 15 (Kasprzak 0, Hampel 12, PAWLICKI 3)
3. Sverige 14 (Jonsson 5, Jonasson 9)
4. Australien 13 (HOLDER 5, Doyle 8)
5. Ryssland 11 (Sayfutdinov 3, Grigorij Laguta 4, Artem Laguta 4)
6. USA 10 (HANCOCK 10, Manzares 0)
7. Lettland 5 (Lebedevs 4, Bogdanovs 1, Poudzuks 0)

I det 15:e heatet så var det ett nordisk kamp, då Sverige skulle möta Danmark. Ett heat som slutade 3-3 efter att Niels-Kristian Iversen vunnit heatet från Bana 4, före Andreas Jonsson som kom 2:a och Thomas H Jonasson kom 3:a. Och Iversens parkamrat: Nicki Pedersen kom sist. Detta var Pedersens första och enda nolla i matchen. I det 16:e heatet så möttes Australien och USA, ett heat som slutade 4-2 till australiensarna och där CHRIS HOLDER vann heatet från Bana 1 före GREG HANCOCK som på nytt kom 2:a och Jason Doyle tog den sista poängen, då han kom 3:a. Och Gino Manzares hade fortsatt inte tagit en enda poäng, han hade istället 5 raka nollor. I kvällens 17:e heat så gjorde Ryssland ännu en ändring, de bytte ut Emil Sayfutdinov och satte in Artem Laguta. Ett Ryssland som i det 17:e heatet skulle möta Lettland, eller i detta fall: Bröderna Laguta mot Lettland. Och det var Ryssland som vann heatet med 5-1 och där Artem Laguta (reservföraren) vann heatet från Bana 1 före storebror Grigorij som kom 2:a och Andzejs Lebedevs tog den sista poängen, då han kom 3:a och Maksims Bogdanovs kom återigen sist. PIOTR PAWLICKI ersatte Krzysztof Kasprzak i det 18:e heatet, där Polen skulle möta Sverige. Ett heat som Polen sedermera vinner med 4-2 och där Jaroslaw Hampel varit oslagbar så här långt. Han vann det 18:e heatet från Bana 3 (hans 5:e raka heatseger) före Thomas H Jonasson som kom 2:a och PIOTR PAWLICKI kom 3:a. Andreas Jonsson kom sist. I det 19:e heatet så möttes USA och Lettland, ett heat där USA faktiskt hade ett 5-1 läge, men då får HANCOCK problem med sin cykel och kort innan mål så blir Manzares snuvad på heatsegern, av letten Lebedevs som alltså vann det 19:e heatet från Bana 2 före just nämnda Gino Manzares som kom 2:a och därmed tagit sina första poäng, medans Maksims Bogdanovs kom 3:a. Hancock som fått problem med cykeln tidigt i heatet, lyckades ändå ta sig i mål. Men Lettland vann alltså heatet med 4-2. I det 20:e heatet så möttes Danmark och Ryssland, ett heat som sedermera slutar 3-3 och där Nicki Pedersen tagit snabb revansch då han vann heatet från Bana 1 före Grigorij Laguta som kom 2:a och Emil Sayfutdinov kom 3:a. Iversen, som vann sitt föregående heat, kom denna gång sist. Grundtävlingen avslutades med att Australien skulle möta Polen i det 21:a heatet. Polen som återigen bytte ut Krzysztof Kasprzak och satte in PIOTR PAWLICKI. Och den stora frågan inför heatet var: Skulle Jaroslaw Hampel ta sin 6:e raka heatseger? Svaret blev nej, istället så tog Australien en 4-2:a och Jason Doyle vinner heatet från Bana 3 före Jaroslaw Hampel som kom 2:a och CHRIS HOLDER kom 3:a. PIOTR PAWLICKI kom sist. Ställningen efter 21 körda heat var:

1. Danmark 22 (Pedersen 12, Iversen 10)
2. Australien 21 (HOLDER 9, Doyle 12)
3. Polen 21 (Kasprzak 0, Hampel 17, PAWLICKI 4)
4. Ryssland 19 (Sayfutdinov 4, Grigorij Laguta 8, Artem Laguta 7)
5. Sverige 19 (Jonsson 7, Jonasson 12)
6. USA 14 (HANCOCK 12, Manzares 2)
7. Lettland 10 (Lebedevs 8, Bogdanovs 2, Poudzuks 0)

Danmark var direktkvalificerade till finalheatet. I semifinalen ställdes Australien mot Polen, Ett heat som innehöll dessa 4 förare:

Röd, Bana 1: CHRIS HOLDER
Vit, Bana 2: PIOTR PAWLICKI
Blå, Bana 3: Jason Doyle
Gul, Bana 4: Jaroslaw Hampel.

Vinnaren i denna semifinal skulle få möta Danmark i ett finalheat. Och det var de båda polackerna som fick den bästa starten och kunde hålla CHRIS HOLDER bakom sig i 4 varv. Där bakom hade Jason Doyle inget med poängstriden att göra. Utan Polen vann detta semifinalheat (kvällens 22:a) med 5-1 och där Jaroslaw Hampel vann heatet från Bana 4 före PIOTR PAWLICKI som kom 2:a och CHRIS HOLDER kom 3:a. Därmed hade Australien tagit 3:e platsen i tävlingen, för i finalen så skulle Polen möta Danmark. Och finalheatet hade följande uppställning:

Röd, Bana 1: PIOTR PAWLICKI
Vit, Bana 2: Nicki Pedersen
Blå, Bana 3: Jaroslaw Hampel
Gul, Bana 4: Niels-Kristian Iversen

Nu skulle det avgöras. Vilket land skulle lämna Torun som ledare i Speedway Best Pairs. Till den polska publikens stora besvikelse, så var det Danmark som startade bäst. Visserligen försökte PIOTR PAWLICKI att spräcka den danska 5-1:an, men utan resultat. Danmark vann det 23:e och sista heatet (finalheatet) med 5-1 och där Nicki Pedersen vinner heatet från Bana 2 före Niels-Kristian Iversen som kom 2:a och PIOTR PAWLICKI fick nöja sig med att komma 3:a och ta den sista poängen. Den fullständiga poängfördelningen ser ut så här:

1. Danmark 27 (får 10 poäng för segern):
Nicki Pedersen 15+2 (3,1*,2*,3,0,3,3)
Niels-Kristian Iversen 12+1 (1,2,3,1,3,0,2*)
Mikkel Bech Jensen (körde ej)

2. Polen 22 (får 8 poäng för 2:a platsen):
Krzysztof Kasprzak 0 (0,0,N,N,N,N)
Jaroslaw Hampel 20 (3,3,3,3,3,2,3,0) (fantastisk prestation, blir bästa poängplockare sett till förarna individuella poängskörd)
PIOTR PAWLICKI 5+1 (1,2*,1,0,0,1)

3. Australien 21 (får 6 poäng för 3:e platsen):
CHRIS HOLDER 10+1 (0,1,2,2*,3,1,1)
Jason Doyle 12 (2,3,0,3,1,3,0)
Troy Batchelor (körde ej)

4. Ryssland 19 (får 4 poäng för 4:e platsen):
Emil Sayfutdinov 4+2 (2,1*,N,0,N,1*)
Grigorij Laguta 8+2 (1*,N,3,N,2*,2)
Artem Laguta 7 (2,1,1,3)

5. Sverige 19 (får 3 poäng för 5:e platsen):
Andreas Jonsson 7+1 (2,2*,1,0,2,0)
Thomas H Jonasson 12+2 (1*,3,2,3,1*,2)
Peter Ljung (körde ej)

6. USA 14 (får 2 poäng för 6:e platsen):
GREG HANCOCK 12 (3,3,2,2,2,0)
Gino Manzares 2 (0,0,0,0,0,2)

7. Lettland 10 (får 1 poäng för 7:e platsen):
Andzejs Lebedevs 8 (0,2,1,1,1,3)
Maksims Bogdanovs 2 (1,0,N,X,0,1)
Kjastas Poudzuks 0 (0)

Ställningen alltså efter den 1:a deltävlingen:

1. Danmark 10
2. Polen 8
3. Australien 6
4. Ryssland 4
5. Sverige 3
6. USA 2
7. Lettland 1 (WildCard Torun)

Nästa deltävling körs 11/4 på Speedway-Stadion Güstrow i just Güstrow, Tyskland

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>