Elite Shield Match 1 av 2 (Poole Pirates – King’s Lynn Stars)


Igår kväll så kördes den 1:a matchen av 2 i cuptävlingen Elite Shield. En tävling där vinnaren av Elite League möter vinnaren av Elite League Knockout Cup. I detta fall så är det Poole Pirates som möter King’s Lynn Stars i 2 matcher, 1 match på Wimborne Road (Pooles hemmaarena) och 1 match på Norfolk Arena (King’s Lynns hemmaarena). Och gårdagens match kördes på Wimborne Road och den inleddes med att CHRIS HOLDER vann det 1:a heatet från Bana 4, efter att ha rundat samtliga förare i utgången av 1:a sväng. Och Poole hade ett 5-1 läge i ungefär 2 varv, då nyförvärvet Dakota North låg 2:a innan han fick se sig passerad av King’s Lynns Niels-Kristian Iversen. Iversen kunde dock inte ta sig förbi HOLDER. Det 1:a heatet slutade 4-2 till Poole Pirates. I det 2:a heatet så var det King’s Lynn som startade bäst, men då Poole-förarna Kyle Newman och Paul Starke låg 2:a och 3:a så såg det ut som att heatet skulle sluta 3-3. Men Kyle Newman hade tagit upp jakten på King’s Lynns Lewis Kerr med hopp om att ta sig förbi Kerr. Men på det 3:e varvet så får Kyle Newman problem med cykeln (kedjeras) i sista sväng och Newman går omkull och landar ganska så hårt med huvudet först. Newman kunde dock ta sig upp och lämna banan efter en kort stund, men han skulle inte komma tillbaka ut på banan igen. Han tvingades avbryta matchen med en befarad hjärnskakning. Ett tungt avbräck för Poole Pirates, då Kyle Newman var en av deras bästa förare under 2014. Heatet kördes inte om, utan King’s Lynn tilldelades en 5-1:a och Lewis Kerr fick heatsegern, före Ashley Morris som fick 2:a-platsen och Paul Starke fick 3:e-platsen. Det 3:e heatet slutade 3-3, efter att Maciej Janowski tagit sig förbi Kenneth Bjerre i ett tidigt skede av heatet. Bjerre tog starten, men Janowski slog av på takten tidigt och gick förbi på insidan. Där bakom så hade King’s Lynn-förarna fullt upp mot en jagandes Davey Watt, som dock inte lyckades ta sig förbi. Janowski vann alltså heatet, före Rory Schlein som kom 2:a och Kenneth Bjerre som kom 3:a. 3-3 i heatet och ställningen var 8 – 10 till King’s Lynn Stars. Lewis Kerr, reserv i King’s Lynn Stars, fick till en riktig kanonstart i det 4:e heatet och vann dessutom heatet efter att ha hållt undan för den unga polacken Kacper Gomolski, där Gomolski jagade i 4 varv och försökte ta sig förbi Lewis Kerr, men utan att lyckas. Även det 4:e heatet slutade 3-3 med Lewis Kerr som heatsegrare före Kacper Gomolski, som fick nöja sig med att komma 2:a och 3:a i heatet blev reserven Paul Starke (som ersatte Kyle Newman) och ställningen inför den 1:a sladdpausen var: Poole Pirates 11. King’s Lynn Stars 13.

Paul Starke fick ett hektiskt schema i sin första match i Poole Pirates-västen (han körde för Birmingham Brummies under fjolåret). I det 5:e heatet i matchen, så körde Paul Starke sitt 3:e och tillsammans med Dakota North så tog de sin första 5-1:a, då Dakota North återigen fick till en riktigt bra start och där Paul Starke körde upp sig till en 2:a plats, en ställning som stod sig ända in i mål. Dakota North (nyförvärv som körde för Swindon Robins under fjolåret) vann heatet före Paul Starke och 3:a i heatet kom Robert Lambert som tog sina första poäng i matchen. Det 6:e heatet slutade oavgjort, 3-3, efter att Niels-Kristian Iversen fått till en bra start och sedan varit helt omöjlig att ens åka ikapp. Visserligen hade även Kenneth Bjerre en bra start i heatet, men han fick se sig passerad av både Davey Watt och Kacper Gomolski. Iversen vann heatet före Davey Watt som kom 2:a och Kacper Gomolski som kom 3:a. Den här matchen fortsatte att vara riktigt jämn och även det 7:e heatet slutade oavgjort, 3-3. Visserligen var det King’s Lynn som fick den bästa starten i heatet men där Janowski satsade rejält och var nära att åka in i staketet. Och på det 3:e varvet så fick Rory Schlein ett stopp i utgången av första sväng, vilket gjorde att Poole-förarna kunde säkra upp ett 3-3 heat för åt Nicklas Porsing fanns det ingenting att göra. Porsing vann alltså heatet före Maciej Janowski som kom 2:a och CHRIS HOLDER kom 3:a. Och ställningen inför den 2:a sladdpausen efter 7 körda heat var: Poole Pirates 22. King’s Lynn Stars 20. Poole hade vänt. Fram till och med Heat 7 så var matchen väldigt jämn, men Poole skulle komma att lägga i en högre växel.

Inför det 8:e heatet så gjorde King’s Lynn en ändring, då Lewis Kerr ersatte Ashley Morris. Och Lewis Kerr tog starten, men i 1:a sväng så fick han se sig rundad av Kacper Gomolski. Dessvärre för Gomolskis del, så var han dessutom i vägen för sin heatkamrat Paul Starke. Men Starke visade prov på riktigt bra åkning igår och på 1 varv, så tog han sig förbi både Robert Lambert och Lewis Kerr…på utsidan av de båda och såg sedan till att han och Kacper Gomolski körde in den andra 5-1:an för Poole Pirates i matchen. Det var Gomolski som vann heatet före Paul Starke som kom 2:a och Lewis Kerr som kom 3:a. Paul Starke som ersatte Kyle Newman i detta 8:e heat. Dakota North hade inför det 9:e heatet haft 2 riktigt bra starter. Men i det 9:e heatet så var han inte först iväg från tejpen, det var istället Nicklas Porsing. Men Dakota North, mer eller mindre, forsar förbi Nicklas Porsing tidigt i heatet och höll undan för Porsing. Längre bak i heatet så var det en härlig kamp mellan Paul Starke (som körde sitt 5:e heat) och Lewis Kerr, där Paul Starke höll undan för Kerr och tog 3:e platsen i heatet. Dakota North vann alltså heatet före Nicklas Porsing som kom 2:a och Paul Starke som kom 3:a. Poole Pirates hade, som sagt, lagt i en högre växel och i det 10:e heatet så fick de ytterligare ett 4-2 överläge, där Davey Watt fick till den bästa starten i heatet och där Maciej Janowski på det 2:a varvet tog sig förbi Niels-Kristian Iversen och tog sedan upp jakten på Robert Lambert som låg 2:a, men där Janowski inte lyckades ta sig förbi. Davey Watt vann alltså heatet före Robert Lambert som kom 2:a och Maciej Janowski som kom 3:a. Och ställningen efter 10 körda heat var: Poole Pirates 35. King’s Lynn Stars 25.

Då King’s Lynn låg 10 poäng efter Poole Pirates med 5 heat kvar att köra, så valde King’s Lynn att använda sig av en ”Tactical Ride”, som de satte på Rory Schlein med hopp om att minska avståndet. Men någon direkt utdelning blev det inte för King’s Lynn, då CHRIS HOLDER fick till en kanonstart och kunde sedan kontrollera heatet från start till mål. Och hur gick det då för Rory Schlein, som var ”Tactical Ride” i detta heat? Jo, han kom 2:a i heatet och fick 4 poäng för det. 3:a i heatet kom Dakota North, som på det 3:e varvet tog sig förbi Kenneth Bjerre i 1:a sväng. 4-2 blev därmed 4-4 och ställningen var 39 – 29 till Poole Pirates. HOLDER hade 7+1 på 3 heat och hade 2 heatsegrar. Han börjar komma igång nu, känns det som. Eftersom Kyle Newman tvingades avbryta matchen i ett tidigt skede, så var det 3 förare som kom till start i matchens 12:e heat. Och det var Lewis Kerr som fick den bästa starten, men bakom sig hade han en viss Paul Starke som jagade i fyra varv och det var dessa två det stod emellan, då Ashley Morris gått omkull i 3:e sväng men som tog sig snabbt upp på cykeln igen och kunde fortsätta heatet. Och det såg ut som att King’s Lynn skulle få ett 4-2 överläge i detta heat, men då tappar Lewis Kerr fart i cykeln och det är väldigt jämnt in mot mål. Vem hade vunnit heatet? Hade Lewis Kerr hållt undan? Eller hade Paul Starke tagit sig förbi på mållinjen? Det som var klart, det var Ashley Morris kom 3:a. Men frågan var alltjämt: 3-3, eller 2-4 till King’s Lynn? Det blev 3-3 i heatet, då Paul Starke precis lyckades ta sig förbi Lewis Kerr kort innan mål och på sina 6 körda heat, så hade Paul Starke i sin debut för Poole Pirates kört in 10+3. En, minst sagt, skaplig debut. Matchen avgjordes i det 13:e heatet, sedan Maciej Janowski tagit starten och sedan vunnit heatet, före Niels-Kristian Iversen som kom 2:a efter att ha rundat CHRIS HOLDER och 3:a i heatet kom Kenneth Bjerre, som även han passerat HOLDER under heatets gång. 45 – 35 var ställningen med 2 heat kvar att köra. Det 14:e heatet slutade 3-3, efter att Rory Schlein tagit starten och sedan blockerat de båda Poole-förarna (Watt & Gomolski). Watt försökte dock att ta sig förbi Schlein, men utan att lyckas. Schlein vann heatet före Davey Watt som kom 2:a och Kacper Gomolski kom 3:a och inför det sista heatet, som dessutom var nomineringsheatet så var ställningen 48 – 38 till Poole Pirates och i nomineringsheatet körde dessa 4 förare:

Röd, Bana 1: Dakota North.
Gul, Bana 2: Niels-Kristian Iversen.
Blå: Bana 3: Maciej Janowski.
Vit, Bana 4: Rory Schlein.

Och det var nyförvärvet från Swindon: Dakota North som tog starten (han verkar vara en riktigt bra starter) och höll undan för Niels-Kristian Iversen, som istället fick kämpa mot Maciej Janowski. En kamp som sedermera Janowski vann, han tog sig förbi Iversen och täckte sedan upp för sin lagkamrat Dakota North, som därmed kunde defilera hem det 15:e heatet ganska så enkelt. North vann alltså heatet före Janowski som kom 2:a och 3:a kom Niels-Kristian Iversen. 5-1 i det sista heatet till Poole som vinner med 53 – 39 i den 1:a matchen av 2 i Elite Shield. En ganska så enkel seger, trots allt. I synnerhet då Poole körde med 6 förare under i stort sett hela matchen och poängfördelningen för de båda lagen, den ser ut så här:

Pirates (53)

1. CHRIS HOLDER 7+1 (3,1*,3,0)
2. Dakota North 11 (1,3,3,1,3)
3. Davey Watt 7 (0,2,3,2)
4. Kacper Gomolski 7+2 (2,1*,3,1*)
5. Maciej Janowski 11+1 (3,2,1,3,2*)
6. Paul Starke 10+3 (1,1*,2*,2*,1,3) (blev dessutom utsedd till ”Rider Of The Night”, matchens förare)
7. Kyle Newman 0 (F/X,N,N,N) (kraschade i sitt 1:a heat, avbröt med befarad hjärnskakning)

Stars (39)

1. Niels-Kristian Iversen 8 (2,3,0,2,1)
2. Robert Lambert 3 (0,1,0,2)
3. Rory Schlein 9 (2,R,4!,3,0)
4. Nicklas Porsing 5 (0,3,2,0)
5. Kenneth Bjerre 2+2 (1*,0,0,1*) (tung match för den f.d. GP-föraren)
6. Ashley Morris 3+2 (2*,0,N,1*)
7. Lewis Kerr 9 (3,3,1,0,2)

Returen körs ikväll på Norfolk Arena och Poole kommer till start utan Kacper Gomolski (där blir det Riders Replacement), som kör en tävling i Polen. Och även Kyle Newman kommer inte till start (där blir det ett gästinhopp, ännu oklart vem det blir).

Och till sist vill jag avsluta detta inlägg med att rapportera om att Elite League-klubben Coventry Bees har gjort en intressant ändring i sin trupp, så här tätt inpå ligastart. De har tagit bort den unga polacken Jakub Jamrog, som bara fick 2 matcher för Coventry Bees och istället plockat in den 4-faldiga världsmästaren i långbana, nämligen Joonas Kylmäkorpi.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>