ELRC (Elite League Riders Championship)


Igår kväll så kördes den individuella tävlingen ELRC, vilket är en förkortning på Elite League Riders Championship. Tävlingen kördes på Beaumont Park i Leicester och i startfältet kunde vi bl.a. se förare som Jason Doyle, Niels-Kristian Iversen, Maciej Janowski, CHRIS HOLDER & Matej Zagar. Tävlingen avgjordes med en grundtävling över 20 heat, där plats 1 - 2 gick vidare direkt till finalheatet och plats 3 - 6 gick vidare till ett sista chansen-heat där vinnaren fick en plats i finalen. Men vi börjar från början med det 1:a heatet, där Niels-Kristian Iversen (körandes för King’s Lynn Stars) vann det 1:a heatet från Bana 2 och han vann före Kenneth Bjerre (King’s Lynn Stars) som kom 2:a och BJARNE PEDERSEN (Leicester Lions) som kom 3:a. Med i heatet fanns även Mikkel Bech Jensen (Lakeside Hammers), som kom sist. Man skulle rentav kunna säga att det 1:a heatet var något av ett danskt mästerskap. I det 2:a heatet så gick heatsegern till slovenen Matej Zagar (Belle Vue Aces) som vann från Bana 1 och han vann före Jason Doyle (Leicester Lions) som kom 2:a och Scott Nicholls (Belle Vue Aces) som kom 3:a. Med i heatet fanns även Richard Lawson (Lakeside Hammers), som kom sist. Lawson som ersatte Andreas Jonsson i denna tävling. I det 3:e heatet så var det Fredrik Lindgren (Wolverhampton Wolves) som vann heatet från Bana 1 och han vann före CHRIS HOLDER (Poole Pirates) som kom 2:a och Troy Batchelor (Swindon Robins) som kom 3:a. Med i detta heat fanns även Chris Harris (Coventry Bees), som kom sist. Och den 1:a omgången avslutades med att det blev omstart i Heat 4, efter att Nick Morris (Swindon Robins) blivit utesluten för att ha kört in i tejpen. Han ersattes i heatet av 1:a banreserven som var Josh Auty (Leicester Lions). Väl i omstarten så var det Hans Andersen (Coventry Bees) som vann heatet från Bana 1 och han vann före Szymon Wozniak (Leicester Lions) som kom 2:a och Maciej Janowski (Poole Pirates) som kom 3:a. Josh Auty, som ersatte Nick Morris, kom sist i detta heat. Jag ska lägga till att Szymon Wozniak ersatte Jacob Thorssell i denna tävling.

Maciej Janowski avslutade den 1:a omgången med att komma 3:a i Heat 4 bakom Hans Andersen & Szymon Wozniak. Men han inledde den 2:a omgången med att vinna det 5:e heatet från Bana 1 och han vann före sin klubbkamrat i engelska ligan, nämligen CHRIS HOLDER som kom 2:a och 3:a kom slovenen Matej Zagar. Med i heatet fanns även Mikkel Bech Jensen, som hade en tung inledning på tävlingen då han inledde med 2 raka nollor. Han kom alltså sist i detta 5:e heat. En förare som har kommit tillbaka på ett alldeles strålande sätt, det är Niels-Kristian Iversen. Iversen som kraschade rätt så rejält i samband med GP:t i Gorzow förra året (där även Greg Hancock var inblandad). Iallafall, han vann det 6:e heatet från Bana 3 och han vann före Fredrik Lindgren som kom 2:a och Scott Nicholls som kom 3:a. Med i heatet fanns Nick Morris, som denna gång höll sig lugn framme vid tejpen, men som istället kom sist i heatet. Iversen som därmed inlett med 2 raka heatsegrar och maximala 6 poäng (och då var det här hans 2:a tävling efter skadan). I det 7:e heatet så var det Troy Batchelor som vann heatet från Bana 1 och han vann före BJARNE PEDERSEN som kom 2:a och Hans Andersen som kom 3:a. Med i detta heat fanns även Richard Lawson, som även han fått en tung inledning med 2 raka nollor. Han kom alltså sist i detta 7:e heat. Den 2:a omgången avslutades med att hemmaföraren Jason Doyle vann det 8:e heatet från Bana 2 och han vann före Szymon Wozniak som kom 2:a och Kenneth Bjerre som kom 3:a. Med i heatet fanns även Chris Harris, som även han inlett med 2 raka nollor. Harris avbröt tävlingen efter sitt 2:a heat (oklart varför).

Szymon Wozniak (ung kille från Bydgoszcz, född 1993) avslutade den 2:a omgången med att komma 2:a i Heat 8 bakom Jason Doyle. Han inledde den 3:e omgången med en 1-poängare i Heat 9. Det var Scott Nicholls som vann heatet från Bana 1 och han vann före Troy Batchelor som kom 2:a och just nämnda Szymon Wozniak som kom 3:a. Med i heatet fanns även Mikkel Bech Jensen som kom sist för 3:e heatet i rad för hans del. Mikkel Bech Jensen som alltså inlett med 3 raka nollor. Som jag tidigare nämnde så avbröt Chris Harris tävlingen efter sitt 2:a heat och i Heat 10 så ersattes han av kvällens 2:a banreserv som var Josh Bates (Wolverhampton Wolves). Ett Heat 10 där endast 2 förare tog sig i mål och det var Hans Andersen som vann heatet före Niels-Kristian Iversen som kom 2:a. Iversen som därmed fått sin segersvit bruten. Med i heatet fanns även Matej Zagar & Josh Bates, men bägge två fick ett stopp och kunde inte fullfölja heatet. En förare som man ska se upp med i år, det är Jason Doyle. Han gör i år sin första säsong som GP-förare, men jag tror att han kan överraska rejält i årets GP-serie. Iallafall, han vann det 11:e heatet (hans 2:a raka heatseger) från Bana 1 och han vann före landsmännen CHRIS HOLDER som kom 2:a och Nick Morris som tog sin första poäng i denna tävling, då han kom 3:a. Med i heatet fanns även BJARNE PEDERSEN, som dessvärre inte kunde fullfölja heatet då han fick ett stopp. Den 3:e omgången avslutades med att Maciej Janowski tog sin 2:a raka heatseger för kvällen, då han vann det 12:e heatet från Bana 1 och han vann före Fredrik Lindgren som kom 2:a och Kenneth Bjerre som kom 3:a. Med i heatet fanns även Richard Lawson, som återigen kom sist. Lawson som därmed hade 3 raka nollor, precis som Mikkel Bech Jensen.

Den 4:e omgången inleddes med en omstart, då Josh Auty (som ersatte Chris Harris) gick omkull och blev utesluten från heatet. Väl i omstarten så var det Nick Morris som vann heatet från Bana 3 och han vann före Richard Lawson som tog sina första poäng, då han kom 2:a och Mikkel Bech Jensen tog även han sin första poäng, då han kom 3:a. En som verkligen fått upp farten under tävlingens gång, det var Maciej Janowski. I det 14:e heatet så tog han sin 3:e raka heatseger, då han vann från Bana 2 och han vann före Jason Doyle som kom 2:a och Niels-Kristian Iversen som kom 3.a. Med i heatet fanns även Troy Batchelor, som kom sist. Ett Heat 14 som alltså innehöll 4 GP-förare. I det 15:e heatet så fick vi se en, något, överraskande segrare då Szymon Wozniak vann heatet från Bana 1 och han vann före BJARNE PEDERSEN som kom 2:a och Matej Zagar som kom 3:a. Med i detta 15:e heat fanns även Fredrik Lindgren som kom sist. Den 4:e och näst sista omgången avslutades med att Scott Nicholls vann det 16:e heatet från Bana 2 och han vann före Kenneth Bjerre som kom 2:a och CHRIS HOLDER som kom 3:a. Med i detta 16:e heat fanns även Hans Andersen som kom sist. Och CHRIS HOLDER väntar fortfarande på sin 1:a heatseger denna säsong.

Hans Andersen avslutade den 4:e omgången med att komma sist i Heat 16, bakom Nicholls, Bjerre & HOLDER. Men han tog snabb revansch, då han inledde den 5:e och sista omgången genom att vinna det 17:e heatet från Bana 3 och han vann före Jason Doyle som kom 2:a och Fredrik Lindgren som kom 3:a. Med i heatet fanns även Mikkel Bech Jensen, som avslutade sin blytunga tävling med att ej kunna fullfölja detta 17:e heat då han fick ett stopp. I det 18:e heatet så gick heatsegern till Niels-Kristian Iversen (hans 3:e för kvällen), då han vann från Bana 2 och han vann före Richard Lawson som kom 2:a och CHRIS HOLDER som kom 3:a. Lawson som hade 3 raka nollor, men som ändå avslutar tävlingen bra med att komma 2:a i sina två sista heat. Med i detta 18:e heat fanns även Szymon Wozniak som kom sist. I det 19:e heatet så var det Maciej Janowski som vann heatet (hans 4:e raka heatseger) från Bana 3 och han vann före Scott Nicholls som kom 2:a och BJARNE PEDERSEN som kom 3:a. Med i heatet fanns även Josh Bates, som ersatte Chris Harris, som kom sist. Grundtävlingen avslutades med att Troy Batchelor vunnit det 20:e och sista heatet från Bana 3 och han vann före Matej Zagar som kom 2:a och Nick Morris som kom 3:a. Med i heatet fanns även Kenneth Bjerre som kom sist. Efter 20 körda heat så stod det klart att dessa 2 förare gått vidare direkt till finalheatet (utan inbördes ordning):

Niels-Kristian Iversen.
Maciej Janowski.

Och de skulle få sällskap i finalen av 2 av dessa 4 förare:

Hans Andersen
Jason Doyle
Scott Nicholls.
Troy Batchelor.

I det s.k. ”Sista Chansen-heatet” så blev det omstart, sedan Hans Andersen gått omkull och blivit utesluten från heatet. Väl i omstarten så var det Jason Doyle som vann heatet från Bana 1 och han vann före Troy Batchelor som kom 2:a och Scott Nicholls som kom 3:a. Jason Doyle & Troy Batchelor vidare till final, ett finalheat som alltså innehöll dessa 4 förare:

Röd, Bana 1: Maciej Janowski.
Blå, Bana 2: Niels-Kristian Iversen.
Vit, Bana 3: Jason Doyle.
Gul, Bana 4: Troy Batchelor.

Och i finalheatet så var det Jason Doyle som fick till den allra bästa starten från Bana 3 och vann sedermera detta avgörande heat, före Niels-Kristian Iversen som kom 2:a och Maciej Janowski som kom 3:a. Troy Batchelor kom sist och missade pallen och resultatet i sin helhet från Elite League Riders Championship 2015 ser ut så här:

1. Jason Doyle (Leicester Lions) 18 (2,3,3,2,2,3,3)
2. Niels-Kristian Iversen (King’s Lynn Stars) 14 (3,3,2,1,3,2)
3. Maciej Janowski (Poole Pirates) 14 (1,3,3,3,3,1)
4. Troy Batchelor (Swindon Robins) 11 (1,3,2,0,3,2,0)
5. Scott Nicholls (Belle Vue Aces) 11 (1,1,3,3,2,1)
6. Hans Andersen (Coventry Bees) 10 (3,1,3,0,3,F/X)
7. Fredrik Lindgren (Wolverhampton Wolves) 8 (3,2,2,0,1)
8. Szymon Wozniak (Leicester Lions) 8 (2,2,1,3,0)
9. CHRIS HOLDER (Poole Pirates) 8 (2,2,2,1,1)
10. Matej Zagar (Belle Vue Aces) 7 (3,1,R,1,2)
11. Kenneth Bjerre (King’s Lynn Stars) 6 (2,1,1,2,0)
12. BJARNE PEDERSEN (Leicester Lions) 6 (1,2,R,2,1)
13. Nick Morris (Swindon Robins) 5 (T/T,0,1,3,1)
14. Richard Lawson (Lakeside Hammers) 4 (0,0,0,2,2)
15. Mikkel Bech Jensen (Lakeside Hammers) 1 (0,0,0,1,R)
16. Chris Harris (Coventry Bees) 0 (0,0,N,N,N)
17. Josh Auty (Leicester Lions) 0 (0,F/X) (banreserv)
18. Josh Bates (Wolverhampton Wolves) 0 (R,0) (banreserv)

Jason Doyle är Elite League Riders Champion 2015.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>